Πολλά ανοικτά μέτωπα μετά τον πρώτο γύρο της δεύτερης αξιολόγησης

Πολλά ανοικτά μέτωπα μετά τον πρώτο γύρο της δεύτερης αξιολόγησης

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξ αποστάσεως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών με στόχο, έως τις 14 Νοεμβρίου που είναι προγραμματισμένο να επανέλθουν οι επικεφαλής των θεσμών, να έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στα θέματα της αξιολόγησης ώστε αυτή να μπορέσει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του μήνα. Αυτό, βέβαια, είναι το «καλό» σενάριο, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η διαπραγμάτευση να διαρκέσει πολύ περισσότερο και να βρεθεί με την «πλάτη στον τοίχο» η κυβέρνηση που επιδιώκει έως τα τέλη του έτους να έχουν κλείσει η αξιολόγηση, το θέμα του χρέους και ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρώτος γύρος συζητήσεων κυβέρνησης και θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε χθες, αλλά άφησε σημαντικές εκκρεμότητες σε όλα τα μέτωπα του ελέγχου. Ειδικότερα:

• Δημοσιονομικά: Τέσσερα είναι τα κύρια θέματα σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη:

– Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι για το 2017 το ΚΕΑ είναι πλήρως χρηματοδοτημένο από την καλύτερη του αναμενομένου πορεία των εσόδων φέτος. Για το 2018 παραδέχεται ότι υπάρχει ένα κενό περίπου 400 εκατ. ευρώ και παραπέμπει στις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από την επισκόπηση των δαπανών (spending review) σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα και σε κάποιες παρεμβάσεις σε φοροαπαλλαγές και κοινωνικά επιδόματα. Αντιθέτως, η τρόικα υποστηρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης του ΚΕΑ τόσο για το 2017 όσο και για το 2018 και προτάσσει τις συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ. Κάτι το οποίο δεν δέχεται η κυβέρνηση.

– Οι προβλέψεις για το 2017: Οι δανειστές ζήτησαν περισσότερα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος του 1,8% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε χθες τις επικαιροποιημένες του εκτιμήσεις του για το 2017 έχοντας λάβει υπόψη του την αρνητική επίπτωση από την αναθεώρηση του περυσινού ελλείμματος (εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τον φετινό προϋπολογισμό κατά 0,2% του ΑΕΠ το πολύ) και τη μη περικοπή των αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλέψεις του υπουργείου δεν αλλάζουν προς το χειρότερο, καθώς θεωρεί ότι η υπερεκτέλεση στο σκέλος των εσόδων καλύπτει τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις.

– Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Η Αθήνα επιμένει στη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά από το 3,5% του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2-2,5% του ΑΕΠ. Η τρόικα δεν το συζητά –στην παρούσα φάση– αλλά το οικονομικό επιτελείο το έχει θέσει ως έναν από τους βασικούς του στόχους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

– Ειδικά μισθολόγια: Από 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να ισχύσει νέο καθεστώς για τα ειδικά μισθολόγια, το οποίο θα προσομοιάζει με το νέο ενιαίο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα.

– «Κόκκινα δάνεια»: Ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις προς τις τράπεζες αποτελεί τη βασικότερη εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και παρά τις συζητήσεις που υπήρξαν όλες αυτές τις μέρες, η βασική διαφωνία παραμένει στο κατά πόσον θα μπορεί να υπάρξει «κούρεμα» και στα χρέη που έχει κάποια επιχείρηση προς το Δημόσιο. Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην εξαίρεση των παρακρατούμενων φόρων, αλλά και της βασικής οφειλής. Την εβδομάδα που μας πέρασε, υπουργείο Οικονομίας και θεσμοί φαίνεται ότι συμφώνησαν στη διαδικασία να μπορούν να μπουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και στα βήματα που θα ακολουθούνται για να ενταχθεί κάποιος στον νόμο. Η αίτηση και η υποβολή όλων των στοιχείων συμφωνήθηκε να γίνεται ηλεκτρονικά, αλλά ανοιχτό παραμένει το κατά πόσον η αξιολόγηση στη συνέχεια θα γίνεται αυτοματοποιημένα –σε ό,τι αφορά τα μικρά χρέη– ή αντίθετα θα ακολουθείται η διαδικασία των διαβουλεύσεων μέσω του Μεσολαβητή. Οι επιφυλάξεις των θεσμών έχουν να κάνουν με τον όγκο των υποθέσεων που θα κληθούν να αναλάβουν οι 2.500 Μεσολαβητές που είναι μέχρι σήμερα πιστοποιημένοι, εκφράζοντας φόβους ότι ο νέος νόμος θα έχει την τύχη του νόμου Κατσέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή