Πλήρης διαφωνία κυβέρνησης – πιστωτών στα εργασιακά

Πλήρης διαφωνία κυβέρνησης – πιστωτών στα εργασιακά

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας καταγράψει στην ατζέντα τους μόνο σημεία διαφωνίας, οι εκπρόσωποι των δανειστών και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έδωσαν ραντεβού τον Νοέμβριο για τα εργασιακά. Μάλιστα, οι δύο πλευρές, που σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο επιθυμούν την ταχύτερη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησαν να καταρτίσουν ένα κείμενο αρχών, βάσει του οποίου μέσω τηλεδιασκέψεων θα επιδιώξουν να κλείσουν, ακόμη και πριν από την επιστροφή των δανειστών, έστω κάποια «εύκολα» και «ανώδυνα» θέματα. Αυτό επεδίωξε άλλωστε η ελληνική πλευρά και κατά τον πρώτο γύρο των συζητήσεων που ολοκληρώθηκε χθες, αφήνοντας τα καυτά ζητήματα –όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο κατώτατος μισθός και ο νόμος για τις απεργίες– για το… δεύτερο ημίχρονο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος επεδίωξε να κλείσει τα θέματα που θεωρεί ότι θα μπορούσε να υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, αφήνοντας τα θέματα νομιμότητας (που αφορούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης και των διεθνών οργανισμών) για το μέλλον, όταν και οι εκπρόσωποι των δανειστών αποκτήσουν την απαραίτητη ενημέρωση από τα νομικά τους επιτελεία. Εκτός έμειναν και τα «αγκάθια» που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επαναφέρει ρυθμίσεις του παρελθόντος για τον κατώτατο μισθό και τις κλαδικές συμβάσεις προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση όχι μόνο των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χθες, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, συζητήθηκε η δυνατότητα σχεδιασμού ενός κοινωνικού πλάνου στις περιπτώσεις επιχειρήσεων σε αναδιάρθρωση, με στόχο την αποφυγή ομαδικών απολύσεων. Η τύχη της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων, που σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο διατηρεί ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, θα κριθεί από το Δικαστήριο της Ε.Ε. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται πρόθυμη να δεχθεί την πρόταση για εργασία μειωμένου ωραρίου αντί ομαδικών απολύσεων.

Παράλληλα, το υπουργείο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου και με προφανή στόχο να περιορίσει τη δημιουργία Ενώσεων Προσώπων, έθεσε θέμα διευκόλυνσης της σύστασης επιχειρησιακών σωματείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά προτίθεται να δεχθεί αλλαγές και στο θέμα των λεγόμενων «συνδικαλιστικών προνομίων» με διεύρυνση των αιτιών απόλυσης των συνδικαλιστών για σπουδαίο λόγο (κυρίως ποινικού χαρακτήρα).

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνει αποδεκτή την πρόταση που περιλαμβάνεται στο πόρισμα των «Σοφών» για τα εργασιακά και να διευκρινιστεί νομικά πως ο εργοδότης δικαιούται να μην πληρώνει τους μη απεργούς που δεν απασχολούνται λόγω της απεργίας.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, συζητήθηκε και το θέμα της πορείας ενοποίησης όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπό την ομπρέλα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), με τους πιστωτές να ζητούν διαβεβαιώσεις ότι το εγχείρημα θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «προσωπικό στοίχημα», διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των δανειστών ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό με στόχο τη λειτουργία του ΕΦΚΑ έως την 1η Ιανουαρίου 2017, χωρίς όμως να μπορεί να δεσμευθεί και για το τελικό αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή