Αλλαγές στην κοινωνική προστασία προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

Αλλαγές στην κοινωνική προστασία προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν διαψεύδει ότι μία από τις προτάσεις της προς το υπουργείο Εργασίας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των κοινωνικών δαπανών «αγγίζει» το αφορολόγητο. Ωστόσο, σημειώνει ότι πρόκειται για πρώτες συστάσεις που αντισταθμίζονται με στοχευμένες δαπάνες που μειώνουν τη φτώχεια, ενώ σημειώνει ότι υπόκεινται σε διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση. Οπως έγραψε η «Καθημερινή» της Κυριακής, η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει τη μείωση του αφορολογήτου ακόμη και κάτω από τα 5.000 ευρώ και τη μείωση των προνοιακών επιδομάτων στο πλαίσιο της αναθεώρησης του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Ωστόσο, όπως επιμένει ο υπεύθυνος προγραμμάτων του διεθνούς οργανισμού για τη Νότια Ευρώπη, Ντιρκ Ράινερμαν, οι προτεινόμενες αλλαγές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, δηλαδή τις όποιες μειώσεις καλύπτουν αντίστοιχες δαπάνες. Η αναθεώρηση έχει στόχο να οδηγήσει σε σημαντική μείωση τόσο του πληθυσμού που υποφέρει από τη φτώχεια όσο και της έντασής της. Οπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο, οι προτάσεις αυτές στοχεύουν επίσης σε εξοικονόμηση δαπανών της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ετησίως. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι θα διαπραγματευθεί με βάση την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα το επιτύχουν, «συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων σε χρήματα και είδος, φορολογικών απαλλαγών, προνοιακών συντάξεων και άλλων κοινωνικών επιδομάτων».

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναπτύξει διάφορους ενδιάμεσους στόχους που έχουν κατατεθεί στην κυβέρνηση και παραπέμπει σε αυτή για τις λεπτομέρειες των προτάσεών της. Οπως λέει ο κ. Ράινερμαν, «η πιο πρόσφατη έκθεση αναθεώρησης παρουσιάζει επιλογές για ενοποίηση, αναπροσαρμογή και εκλογίκευση συντάξεων κοινωνικής πρόνοιας, προνοιακών επιδομάτων και κάποιων φοροαπαλλαγών που δεν έχουν καλό σχεδιασμό ή και στόχευση». Ως παράδειγμα αναφέρει ότι παρά τις σχετικώς χαμηλές δαπάνες για προνοιακά επιδόματα, η Ελλάδα έχει περισσότερα από 100 προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα να συνεισφέρει με τις προτάσεις της στην αναθεώρηση της κοινωνικής πρόνοιας, με στόχο την καλύτερη οργάνωση και αποδοτικότητα του συστήματος. Και στο πλαίσιο της συμφωνίας του Ιουλίου 2015, η κυβέρνηση Τσίπρα συμφώνησε αυτή η αναθεώρηση να στοχεύσει στη μεταρρύθμιση των επιδομάτων, με στόχο να εξοικονομήσει 0,5% του ΑΕΠ ετησίως.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ράινερμαν δεν διαψεύδει ότι εισηγήθηκε τη μείωση του αφορολογήτου, καθώς σημειώνει ότι οι τελευταίες προτάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας θέτουν στο μικροσκόπιο φορολογικά και άλλα επιδόματα, κοινωνική ασφάλιση και άλλα επιδόματα που προσφέρει η γενική κυβέρνηση. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας φοβάται ότι ο στόχος της μείωσης των δαπανών θα γίνει όχι διά της βελτίωσης της αποδοτικότητας του συστήματος αλλά με συνεχείς περικοπές ήδη χαμηλών δαπανών, ενώ αντιτίθεται και στη μείωση του αφορολογήτου ορίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή