Οι ελληνικές εξαγωγές πλήρωσαν ακριβά τα capital controls

Οι ελληνικές εξαγωγές πλήρωσαν ακριβά τα capital controls

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση των εξαγωγών, κυρίως λόγω της επιβολής των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), διαπιστώνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 ημέρες οικονομία» για το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2015 – Αυγούστου 2016. Αρνητικά επέδρασε επίσης και η πορεία του τουρισμού και συγκεκριμένα τα έσοδα από την τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με την τράπεζα, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν ετήσια πτώση σε τρέχουσες τιμές 14,23% το 12μηνο Σεπτεμβρίου 2015 – Αυγούστου 2016, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 48,24 δισ. ευρώ από 56,18 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πριν από ένα χρόνο. Η εν λόγω συρρίκνωση προήλθε κατά 24,9% από τον τομέα των αγαθών και κατά 75,1% από τον τομέα των υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Eurobank υποστηρίζει πως η μείωση προήλθε από:

• Την πτώση της συνολικής αξίας των εξαγωγών καυσίμων, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο αναμένεται να παρουσιάσει επιβράδυνση για τους μήνες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016, καθώς καταγράφεται ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου σε ετήσια βάση.

• Τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, οι οποίες έπειτα από 3 χρόνια ανοδικής πορείας κινήθηκαν καθοδικά (6,15%) τους μήνες Ιούλιος – Αύγουστος 2016. Κατά την τράπεζα, αποδείχθηκε ότι παρά την αύξηση της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης η κατά κεφαλήν δαπάνη ήταν μειωμένη. Αυτή η μεταβολή δύναται να ερμηνευτεί από εισοδηματικούς παράγοντες (π.χ. εισοδηματικά κλιμάκια της φετινής εισερχόμενης τουριστικής κίνησης), από κοινωνικούς (προσφυγική κρίση) και από την τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων (π.χ. εκπτωτικά πακέτα προσφορών).

• Τις εξαγωγές των υπηρεσιών μεταφορών οι οποίες είχαν την υψηλότερη αρνητική συνεισφορά στην πτώση του συνόλου των εξαγωγών (σχεδόν το 60%). «Η καθοδική τους πορεία συνδέεται με την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον Ιούνιο 2015», σημειώνει η Eurobank.

• Από τον τομέα των υπηρεσιών, λόγω του ότι το επίπεδο των τιμών μειώθηκε πολύ πιο απότομα στα αγαθά παρά στις υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή