Διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ

Διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα διεξάγουν τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με την κυβέρνηση αυτές τις ημέρες. Οπως αποκάλυψε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζ. Ράις, η αποστολή του ΔΝΤ στην Αθήνα συζητάει σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι δύο αυτές διαδικασίες είναι ξεχωριστές. Πάντως, ο κ. Ράις επανέλαβε ότι για να υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα θα πρέπει αυτό να προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους. Και σημείωσε ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει μη βιώσιμο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να αποφασίσει πριν από το τέλος του έτους αν θα συμμετέχει και οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και η δεύτερη αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα που το ΔΝΤ επαναλάμβανε ότι θέλει ελάφρυνση χρέους για να συνάψει πρόγραμμα με την Ελλάδα, ο επικεφαλής του ESM Κλ. Ρέγκλινγκ δήλωνε πως η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της για τουλάχιστον μία δεκαετία. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν υπάρχει πρόβλημα» και σημείωσε ότι αν και το δημόσιο χρέος της Ελλάδας κινείται στην περιοχή του 180% του ΑΕΠ της «αυτό δεν είναι σημαντικό εάν καταβάλεις επιτόκιο 1%». Πρόσθεσε, δε, ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή πληρώνει πολύ λιγότερα για την εξυπηρέτηση του χρέους της απ’ ό,τι η Γαλλία και το Βέλγιο εξαιτίας του φθηνού δανεισμού που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τον ESM. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι «είμαι περισσότερο με το μέρος του κ. Σόιμπλε, παρά της κυρίας Λαγκάρντ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή