Στον Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης

Στον Πρόεδρο ο κ. Μητσοτάκης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να κορυφώσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οποιαδήποτε «πραξικοπηματική ενέργεια» της κυβέρνησης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτός είναι ο λόγος που το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Hταν η κλιμάκωση της έντονης αντίδρασης της Ν.Δ. που τα ξημερώματα της Πέμπτης κατηγόρησε την κυβέρνηση για εκτροπή από τη δημοκρατική τάξη, ενώ με οξύ τρόπο απάντησε και ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας «μέγιστο θεσμικό ατόπημα» την αντίδραση της κυβέρνησης μετά την κρίση του ΣτΕ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για περίσσευμα αυταρχισμού και αλαζονείας, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «επικίνδυνη» και επανέλαβε το αίτημά του για προκήρυξη εκλογών, με στόχο, όπως είπε, την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας. Η σκληρή δήλωση του κ. Μητσοτάκη προϊδεάζει και για τα ζητήματα που θα θέσει τη Δευτέρα ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου, μεταξύ των οποίων η προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τους θεσμούς, γεγονός που διαμορφώνει εικόνα θεσμικής εκτροπής, αλλά και η ευθεία επίθεσή της στη Δικαιοσύνη που δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο σύγκρουσης με τους θεσμούς. Ο ίδιος, πάντως, θεωρεί ότι η κρίση του ΣτΕ δικαιώνει τη στάση της Ν.Δ. και τις ενστάσεις της για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, καθώς εντέλει, όπως λένε στην Πειραιώς, «η Ν.Δ. υπερασπίστηκε το Σύνταγμα».

Η Ν.Δ., όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα καταθέσει δική της πρόταση που θα επαναφέρει στο ΕΣΡ τις συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητές του και θα καταργεί τον περιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών που, σύμφωνα με την Πειραιώς, πλήττει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Πηγές της Πειραιώς έλεγαν ότι η Ν.Δ. θα καταθέσει τη Δευτέρα το δικό της νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, το οποίο «θα αποκαθιστά τη συνταγματική και νομική τάξη». Η πρόταση προβλέπει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας και του συνόλου του ψηφιακού φάσματος με βάση το σκεπτικό ότι η χρήση φάσματος για την εκπομπή τηλεοπτικού σήματος ως δημόσιο αγαθό δεν πρέπει να υπόκειται σε περιορισμούς.

Στο μείζον ζήτημα της στάσης που θα τηρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση έναντι της νέας απόπειρας συγκρότησης του ΕΣΡ υπό το φως των νέων εξελίξεων, καθώς μέχρι σήμερα η Πειραιώς θεωρούσε την αναζήτηση συναίνεσης από την πλευρά της κυβέρνησης προσχηματική και μέρος της επιδίωξής της να «παγιδεύσει» την αξιωματική αντιπολίτευση, η Ν.Δ. δεν αφήνει περιθώρια για τη Διάσκεψη των Προέδρων της Δευτέρας. Διά στόματος Γιώργου Κουμουτσάκου επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. Οχι, όμως, πριν οριστικοποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου, αντικαθιστώντας τον νόμο Παππά που κρίθηκε αντισυνταγματικός, χωρίς δηλαδή να διασφαλισθεί ότι μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση και την εποπτεία των καναλιών στο ΕΣΡ. «Οταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση ενός ΕΣΡ με το κύρος που αρμόζει στην αποστολή του», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., επιβεβαιώνοντας τη δυσπιστία της Πειραιώς έναντι των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι το Μαξίμου επιχειρεί να διασφαλίσει συναίνεση για το ΕΣΡ για να εγκλωβίσει κατόπιν την αντιπολίτευση καταθέτοντας νέα νομοθετική πρόταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή