Αγεφύρωτο χάσμα Τουρκίας – ΗΠΑ

Αγεφύρωτο χάσμα Τουρκίας – ΗΠΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοιχτή σύγκρουση απειλεί να εξελιχθεί η αγεφύρωτη διάσταση απόψεων μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον για τον ρόλο των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) στη Συρία και στο Ιράκ.

Το ακανθώδες αυτό πρόβλημα απασχόλησε τους Μπαράκ Ομπάμα και Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους το βράδυ της Τετάρτης. Οπως αποκάλυψε, χθες, ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για το σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να εκδιώξουν από τη συριακή πόλη Μανμπίτζ, κοντά στα τουρκικά σύνορα, τις δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG, οι οποίες την απελευθέρωσαν προ μηνών από τον ζυγό του Ι.Κ. Επιπλέον, ο Τούρκος ηγέτης κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του τουρκικού στρατού στην αναμενόμενη εκστρατεία για την εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη Ράκα, στην ανατολική Συρία, άτυπη πρωτεύουσα του χαλιφάτου που έχει ανακηρύξει το Ι.Κ. Η προώθηση των τουρκικών δυνάμεων προς το Μανμπίτζ και τη Ράκα θα αρχίσει αφού ολοκληρωθεί η εκδίωξη των τζιχαντιστών από τη συριακή πόλη Αλ Μπαμπ, διευκρίνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η μάχη της Ράκα

Μια ημέρα νωρίτερα, ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, αντιστράτηγος Στίβεν Τάουνσεντ, είχε ερεθίσει τα αντανακλαστικά της τουρκικής ηγεσίας, προεξοφλώντας τη συμμετοχή των κουρδικών δυνάμεων στη μάχη για την απελευθέρωση της Ράκα. «Η μόνη άμεσα διαθέσιμη αξιόμαχη δύναμη είναι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από την YPG», δήλωσε ο Αμερικανός αντιστράτηγος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Στρατιωτική πτέρυγα του συροκουρδικού κόμματος PYD, η YPG θεωρείται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Αγκυρα, κάτι σαν συριακό παρακλάδι της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης των Κούρδων της Τουρκίας, ΡΚΚ.

Οπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φίκρι Ιζίκ, η κυβέρνησή του έχει ζητήσει από την Ουάσιγκτον να μην επιτρέψει στην YPG να μπει στη Ράκα. Πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Αστον Κάρτερ υπονοούσαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναζητούν μια σολομώντεια λύση προς υπέρβαση του αδιεξόδου: να χρησιμοποιηθούν οι δυνάμεις της YPG στον αποκλεισμό και στην πολιορκία της Ράκα, αλλά μόνο αραβικές δυνάμεις να μπουν στην πόλη, όταν η μάχη εναντίον του Ι.Κ. φτάσει στο τελικό της στάδιο.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν χθες 45 πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο πλαίσιο των ερευνών για το αποτυχημένο στρατιωτικό κίνημα της 15ης Ιουλίου. Αλλοι 29 αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί προηγουμένως, φυλακίστηκαν καθώς τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Εξάλλου, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν 81 άτομα, κατά κύριο λόγο ξένους υπηκόους, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν παράνομα στη Συρία και στο Ιράκ, προκειμένου να ενταχθούν στις γραμμές του Ι.Κ. Οι συλλήψεις έγιναν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες 31 πόλεις, σε έξι τουρκικές επαρχίες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή