Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Ραχόι

Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Ραχόι

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στο ισπανικό Κοινοβούλιο, η οποία θα επιτρέψει στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, δίνοντας τέλος στο πολιτικό αδιέξοδο.

Ο Ραχόι, καθώς δεν διαθέτει την αναγκαία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 350 εδρών, αναμενόταν να μην εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης στη χθεσινή ψηφοφορία, εξαιτίας της αρνητικής ψήφου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που θέλησε έτσι να εκφράσει τη διαφωνία του με το κυβερνητικό πρόγραμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού.

Οι Σοσιαλιστές, όμως, αναμενόταν να απόσχουν στην αυριανή –δεύτερη– ψηφοφορία, προσφέροντας έτσι την έμμεση έγκρισή τους στον σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα. Η Ισπανία βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, ύστερα από δύο αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη χθεσινή του ομιλία ενώπιον του Κοινοβουλίου στη Μαδρίτη, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε για τον δύσκολο δρόμο που αντιμετωπίζει η χώρα. «Θα είμαι ανοικτός στον διάλογο και συνειδητοποιώ ότι η νέα κυβέρνησή μου θα πρέπει να διαπραγματεύεται σε καθημερινή βάση. Δεν γνωρίζω ποιες δυσκολίες θα συναντήσουμε στην πορεία, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα είναι πολλές και μεγάλες. Το κόμμα μου κι εγώ ο ίδιος είμαστε πρόθυμοι να τις αντιμετωπίσουμε και να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες θυσίες», είπε ο κ. Ραχόι.

Από τη μεριά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες είπε ότι, παρότι η απόφαση για στήριξη κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον Ραχόι είναι ειλημμένη, «αν εξαρτιόταν από μένα, θα ψήφιζα αενάως κατά του Λαϊκού Κόμματος. Η ψηφοφορία αυτή, όμως, δεν αφορά τις προσωπικές μου απόψεις ούτε και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά τη χώρα και την επείγουσα ανάγκη άρσης του πολιτικού αδιεξόδου».

Πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης θα είναι η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2017, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει περικοπές δαπανών ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, όπως απαιτεί η Ε.Ε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή