Στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

Στην Αθήνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία σε διάφορα επίπεδα αναδεικνύουν οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας σηματοδοτείται και από την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για το Αφιερωματικό Ετος Ελλάδας – Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου έως και την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στον Πειραιά και στο Ζάππειο Μέγαρο οι εργασίες του 4ου Ελληνορωσικού Κουνωνικού Φόρουμ με θέμα «Ρωσία – Ελλάδα: Δεύτερη χιλιετία φιλικών σχέσεων», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Ο κ. Λαβρόφ θα έχει στην Ελλάδα συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά.

Ο κ. Λαβρόφ θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο, ενώ θα μεταβεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία». Τη Δευτέρα, οι προσυνεδριακές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με θεία λειτουργία στη μνήμη της βασίλισσας Ολγας, που θα πραγματοποιηθεί στον ρωσικό ναό στην οδό Φιλελλήνων. Λίγο αργότερα, πλοίο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού θα εισέλθει στο λιμάνι του Πειραιά και στο πλαίσιο της παρουσίας του θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις εκεί. Ανάμεσα στις πολλαπλές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στα Ζάππειο, περιλαμβάνεται και ελληνορωσικό ενεργειακό συνέδριο υπό τον τίτλο «Ενεργειακή συνεργασία: βάση μακροχρόνιας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης» (συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας και την Pommel Holdings Inc, της οποία προεδρεύει ο κ. Σεγκέι Γκολόβιν, γνωστός στην Ελλάδα και από το Ιδρυμα «Αγ. Ανδρέας»). Ο κ. Λαβρόφ θα μιλήσει και στο ενεργειακό συνέδριο, μαζί με τους κ. Παυλόπουλο και Κοτζιά, ενώ παρόντες σε αυτό θα είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης και ο υφυπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Ανατόλι Γιανόφσκι. Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Στις σημαντικές πρωτοβουλίες οι οποίες αναδεικνύουν την προσπάθεια για περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, εντάσσεται και η εμβάθυνση της συνεργασίας στο πεδίο της παιδείας και του πολιτισμού. Ανάμεσα σε αυτές τις πρωτοβουλίες τοποθετείται και η πρόσφατη μετονομασία του Τμήματος Σλαβικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών. Το συγκεκριμένο τμήμα μπορεί να χορηγήσει πτυχίο και μεταπτυχιακούς τίτλους έως και το επίπεδο του διδακτορικού. Το Τμήμα Ρωσικών Σπουδών έχει ήδη πραγματοποιήσει δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Ετους Ελλάδας – Ρωσίας και αναμένεται να πραγματοποιήσει ένα συνέδριο για τη γλώσσα ως δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, με συνδιοργανωτές το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ροστόφ και το φιλανθρωπικό ίδρυμα του κ. Ιβάν Σαββίδη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή