Συνεχίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

Συνεχίζεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η νατοϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνέχιση της ναυτικής δράσης στο Αιγαίο για την αποτροπή των προσφυγικών ροών μέχρι και το τέλος του χρόνου (31/12) αποφάσισε η Σύνοδος των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Η απόφαση ήταν ομόφωνη, καθώς οι τουρκικές διαφωνίες για τη συνέχισή της είχαν ήδη καμφθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου (όπως είχε αποκαλύψει στις 30/9 η «Κ») σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Καθοριστικής σημασίας προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η στάση μεγάλων χωρών της Ευρώπης, κυρίως της Γερμανίας και της Βρετανίας, αλλά και ο ένθερμος ζήλος άλλων όπως η Ολλανδία, η οποία αυτή την περίοδο διαθέτει τη φρεγάτα «De Ruyter» ως ναυαρχίδα του στολίσκου της SNMG-2 που περιπολεί στο Αιγαίο. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή εισήγηση της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός διακινητές ανθρώπων να δρουν ελεύθερα σε μια θάλασσα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Μετά τη χθεσινή σύνοδο, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος εξέφρασε δημοσίως τα συγχαρητήριά του προς «στρατιωτικούς και διπλωμάτες στην αντιπροσωπεία μας στο ΝΑΤΟ για τις προσπάθειες που κατέληξαν στην επιτυχή στήριξη της ελληνικής θέσης για τη συνέχιση της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας». Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι κρίσιμη όχι μόνο για την πολύ σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών, αλλά και διότι «έχει βοηθήσει να γίνουν αντιληπτές στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ η τουρκική προκλητικότητα, η παραβίαση των διεθνών κανόνων και η προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος αναταραχής μεταξύ δύο μελών». Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του δείπνου των υπουργών, ζήτησε από τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ να αντιληφθούν ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να λαμβάνει επαίνους για το γεγονός ότι καταφέρνει να συντηρεί τις αμυντικές δαπάνες στο όριο του 2% του ΑΕΠ (όπως ζητεί η Συμμαχία) και την ίδια στιγμή οι θεσμοί να ζητούν 20% περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Επίσης, άφησε αιχμές για την τουρκική στάση (χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία), λέγοντας «χαίρομαι που μιλάτε για ενότητα στη Συμμαχία, αλλά ενότητα είναι να μην υπάρχουν προκλήσεις από ένα κράτος-μέλος σε άλλο».

Ο ίδιος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη δράση στο Αιγαίο ως επιτυχημένο παράδειγμα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Frontex), κάτι που έκρινε την ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στους δύο οργανισμούς. Η τύχη της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι απολύτως συνδεδεμένη και με την επιχείρηση «Sea Guardian», η οποία θα αποτελεί τον συμμαχικό, επικουρικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βραχίονα των ναυτικών δράσεων, που θα καταλάβουν το μεγαλύτερο κομμάτι της Κεντρικής Μεσογείου. Οι Τούρκοι, πάντως, εξακολουθούν να διαφωνούν με την ανάγκη συνέχισης της νατοϊκής δράσης στο Αιγαίο. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Αμύνης της χώρας Φικρί Ισίκ, ο οποίος συμφώνησε μεν με την παράταση της δράσης έως τις 31 Δεκεμβρίου, αμφισβήτησε δε την ανάγκη να συνεχιστεί και στο 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή