Ανθεκτική η βρετανική οικονομία σε φόντο ισχυρής αβεβαιότητας

Ανθεκτική η βρετανική οικονομία σε φόντο ισχυρής αβεβαιότητας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βρετανική οικονομία αποδεικνύεται πιο ανθεκτική απ’ ό,τι προέβλεπε η πλειονότητα των οικονομολόγων, καθώς το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή τους πρώτους μήνες αμέσως μετά το δημοψήφισμα οπότε αποφασίστηκε η έξοδος της χώρας από την Ε.Ε., ο ρυθμός ανάπτυξης ανήλθε στο 0,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι πολύ πιο απαισιόδοξων προβλέψεων. Μπορεί η επιβράδυνση να είναι μικρότερη του αναμενομένου, ωστόσο θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι το Brexit δεν έχει ακόμη συμβεί.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας θα περιοριζόταν στο 0,3% το τρίτο τρίμηνο από 0,7% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας είχε προβλέψει τον Αύγουστο επιβράδυνση στο 0,1%. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας (ONS), η επιβράδυνση είναι σημαντικά μικρότερη από τις προβλέψεις, χάρη στην καλή επίδοση του τομέα των υπηρεσιών (0,8%), ο οποίος αντιστάθμισε τις απώλειες από τους τομείς των κατασκευών, της αγροτικής παραγωγής και της μεταποίησης. «Οι βάσεις της βρετανικής οικονομίας είναι ισχυρές και τα σημερινά (σ.σ. χθεσινά) στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία είναι ανθεκτική. Οδεύουμε προς μια περίοδο διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και είμαστε αποφασισμένοι να να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η οικονομία θα χρειαστεί να προσαρμοστεί στη νέα σχέση με την Ε.Ε., ωστόσο είμαστε σε θέση ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, ένας από τους λίγους υπουργούς της κυβέρνησης Μέι που δεν ανήκουν στους θιασώτες του «σκληρού» Brexit. «Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να υποδηλώνουν σημαντική επίπτωση (στην οικονομία) αμέσως μετά το δημοψήφισμα», δήλωσε χθες ο κ. Τζο Γκράις, επικεφαλής οικονομολόγος της ONS, προσθέτοντας πως η οικονομία αναπτύσσεται «γενικά με παρόμοιο» ρυθμό με το 2015. Οι υποστηρικτές του Brexit έσπευσαν χθες να χρησιμοποιήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου ως απόδειξη ότι το ΔΝΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών ήταν υπερβολικά απαισιόδοξοι στις προβλέψεις τους. Βέβαια, πολλοί οικονομολόγοι του City προειδοποιούν πως τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου όσο θετικά και αν είναι (ή λιγότερο αρνητικά), απλώς δείχνουν τη δυναμική που είχε η βρετανική οικονομία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ε.Ε. Ο ρυθμός ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου «δεν αποκαλύπτει κάτι σχετικά με την ικανότητα της Βρετανίας να λειτουργήσει εκτός Ε.Ε.», σχολίασε ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank για τη Βρετανία. Χθες ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας, Μαρκ Γκαρνιέ, προειδοποίησε ότι η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της χώρας πιθανότατα θα χάσει το δικαίωμα να προσφέρει υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά μετά την έξοδο από την Ε.Ε.

Στήριξη από Nissan

Το δεύτερο καλό νέο για τη βρετανική οικονομία είναι ότι η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan δεσμεύτηκε χθες ότι θα παραγάγει την επόμενη γενιά των Qashqai και X-Trail στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ. Η Nissan είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αυτοκινήτων στη Βρετανία και απασχολεί 7.000 εργαζομένους στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ. «Η υποστήριξη και οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από τη βρετανική κυβέρνηση μας έπεισαν να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε στο εργοστάσιο», δήλωσε χθες ο κ. Κάρλος Γκοσν, διευθύνων σύμβουλος της Renault-Nissan. «Καλωσορίζω τη δέσμευση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απέναντι στην αυτοκινητοβιομηχανία», συμπλήρωσε ο κ. Γκοσν. Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της γαλλοϊαπωνικής εταιρείας είχε δηλώσει πως η Nissan ενδεχομένως να ζητούσε από το Λονδίνο να την αποζημιώσει για την όποια ζημία προέλθει από το Brexit, προτού δεσμευτεί να προβεί σε νέες επενδύσεις στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ. «Η ψήφος εμπιστοσύνης δείχνει ότι η Βρετανία είναι ανοιχτή στο επιχειρείν. Πρόκειται για εξαιρετική είδηση», ανακοίνωσε χθες η κ. Μέι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή