Το «όχι» των Βαλλόνων έγινε τελικά «ναι»

Το «όχι» των Βαλλόνων έγινε τελικά «ναι»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερσκελίστηκε το τελευταίο εμπόδιο για την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Καναδά (CETA). Το κοινοβούλιο της γαλλόφωνης Βαλλονίας στο Βέλγιο ήρε τις αντιρρήσεις του μετά πολύωρες διαπραγματεύσεις. Οι επιμέρους επικεφαλής των πέντε περιφερειών και των ξεχωριστών γλωσσικών κοινοτήτων της χώρας συνέταξαν κοινό κείμενο με στόχο να αμβλύνουν τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και το αμφιλεγόμενο δικαστικό σύστημα διαιτησίας μεταξύ εθνικών κρατών και επενδυτών. Κατά τους εκπροσώπους της γερμανόφωνης κοινότητας του Βελγίου σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των αγροτικών προϊόντων, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Το φλέγον θέμα της διαιτησίας έχει πολλούς επικριτές: δίνει τη δυνατότητα στους διεθνείς επενδυτές να κινηθούν κατά εθνικών κυβερνήσεων, εάν η δημόσια πολιτική θεωρούν ότι τους πλήττει. Η εκδίκαση δεν ανατίθεται στα εθνικά δικαστήρια αλλά σε ξεχωριστά Σώματα. Η Ε.Ε. για να κατευνάσει τις αντιδράσεις πέτυχε οι δικαστές να ορίζονται από το Δημόσιο, αν και αυτό από πολλούς και πάλι δεν θεωρείται επαρκής προδιαγραφή διαφάνειας και ανεξαρτησίας.

Η CETA, την οποία ενέκριναν τα κοινοβούλια χθες στο Βέλγιο, τέθηκε προς έγκριση και από τα υπόλοιπα 27 κοινοβούλια. Η υπογραφή της επισήμως από τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του Καναδά είχε οριστεί για χθες σε Σύνοδο Κορυφής, αλλά η καναδική αντιπροσωπεία ανέβαλε το ταξίδι της λόγω των αρχικών δυσκολιών στο Βέλγιο. Η ευρωκαναδική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ υπό τον όρο ότι και τα 28 κοινοβούλια των κρατών-μελών της Ε.Ε. τη στηρίζουν.

Οι θετικές εξελίξεις με την άρση του αδιεξόδου στο Βέλγιο έγιναν ευνοϊκά δεκτές στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την αγωνία τους για τις πιθανές συνέπειες στην εμπορική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την αδυναμία της να καταλήξει σε συμφωνία για τη CETA. «Θα κλονιστεί η παγκόσμια θέση μας εάν δεν κατορθώσουμε να συνάψουμε συμφωνία με τον Καναδά, την περισσότερο ευρωπαϊκή χώρα εκτός Ευρώπης και μία παλαιά σύμμαχό μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Καναδάς επιδιώκει μέσω της CETA να μειώσει την εξάρτησή του από τις ΗΠΑ ως χώρα υποδοχής μεγάλου μέρους των εξαγωγών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή