Η επόμενη ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ

Η επόμενη ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζουν να συρρέουν στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις, κάθε φορά που αυτός επισκέπτεται το Κολοράντο Σπρινγκς της ομώνυμης πολιτείας, περιμένοντας υπομονετικά πολλές ώρες για να εισέλθουν στα αμφιθέατρα όπου εμφανίζεται. Εκεί, ζητωκραυγάζουν με θέρμη υπέρ του Τραμπ και γιουχάρουν με ανάλογο πάθος τη Δημοκρατική αντίπαλό του κάθε φορά που ο Τραμπ μνημονεύει το όνομά της.

Πίσω από τις ζητωκραυγές, όμως, ένα νέο συναίσθημα μοιάζει να κυριεύει ορισμένους υποστηρικτές του Νεοϋορκέζου μεγιστάνα, καθώς συνειδητοποιούν ότι ο υποψήφιός τους αναμένεται να ηττηθεί στις εκλογές: ο φόβος ενός μέλλοντος στο οποίο ο Τραμπ δεν θα είναι πρόεδρος. Κάποιοι ανησυχούν ότι θα ξεχαστούν, μαζί με τις ανησυχίες και τις προσδοκίες τους, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι η χώρα ίσως να οδεύει προς την κατεύθυνση βίαιης εξέγερσης.

«Αν ο κ. Τραμπ χάσει από τη Χίλαρι Κλίντον εξαιτίας εκλογικής νοθείας, μπορεί να δούμε μια νέα Αμερικανική Επανάσταση, με τον κόσμο να πορεύεται στα κυβερνεία των πολιτειών. Θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τη διώξουν από την εξουσία, γιατί δεν ανήκει στον Λευκό Οίκο», λέει 25χρονος εργαζόμενος σε τηλεφωνικό κέντρο από το Ουισκόνσιν. Συνεντεύξεις με περισσότερους από 50 υποστηρικτές του Τραμπ σε έξι διαφορετικές πολιτείες την τελευταία εβδομάδα έδειξαν σαφή μεταβολή του κλίματος, με τους ψηφοφόρους του να εμφανίζονται «ετοιμοπόλεμοι». Ενώ ορισμένοι από αυτούς αμφισβητούν με πάθος τις σφυγμομετρήσεις, που δίνουν τη νίκη στη Χίλαρι Κλίντον, άλλοι προωθούν αποκαλυπτικές προβλέψεις για τη ζωή με πρόεδρο τη Δημοκρατική υποψήφιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, από τη μεριά του, έχει επανειλημμένως χαρακτηρίσει τις εκλογές «νοθευμένες», λέγοντας ότι ίσως δεν αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της κάλπης εφόσον ηττηθεί και ενισχύοντας τους φόβους στους κόλπους των δύο κομμάτων για εμπλοκή στη μεταβίβαση της εξουσίας. Ακόμη και κάποιοι υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αποδέχονταν την κ. Κλίντον ως την επόμενη πρόεδρο, ανησυχούν για ξέσπασμα βίας, ιδιαίτερα εάν η Δημοκρατική πρόεδρος αποπειραθεί να καταπατήσει το δικαίωμα στην κατοχή όπλων.

Ο 42χρονος Πολ Σουίκ, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, που χαρακτηρίζει τον εαυτό του χριστιανό και φιλελεύθερο θαυμαστή του Τόμας Τζέφερσον, λέει ότι η κ. Κλίντον θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα εάν αποπειραθεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις νόμιμα κατεχόμενων όπλων.

Ο 62χρονος συνταξιούχος οδηγός φορτηγού Αλαν Ουίγκενς λέει: «Δεν θα πάρω το όπλο μου να βγω στον δρόμο για να αμφισβητήσω τις εκλογές. Αν, όμως, χρειαστεί, θα προστατεύσω τον εαυτό μου. Δείτε τι έγινε στο Φέργκιουσον και στη Σάρλοτ», αναφερόμενος στις πόλεις όπου Αφροαμερικανοί διαδήλωσαν ύστερα από δολοφονίες μαύρων από την αστυνομία. Ορισμένοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορούν καν να φαντασθούν τι θα σημάνει για αυτούς νίκη της Χίλαρι Κλίντον. «Θα κλειστώ στο σπίτι μου και θα κλαίω για τέσσερα χρόνια», λέει ο 69χρονος Κεν Χέρμαν από την Πούντα Γκόρντα της Φλόριντα.

Η 40χρονη Βίκι Σάνγκερ, από τη μεριά της, εκφράζει πρακτικές ανησυχίες: «Θα φοβάμαι ότι η Χίλαρι Κλίντον θα αντιμετωπίσει δικαστικές διώξεις και θα υποχρεωθεί σε παραίτηση πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της. Το μόνο που μπορώ να κάνω, όμως, είναι να αποδεχθώ το αποτέλεσμα και να προσευχηθώ για τον επόμενο πρόεδρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή