Πανευρωπαϊκό δίκτυο διακίνησης χασίς μέσω Ελλάδας

Πανευρωπαϊκό δίκτυο διακίνησης χασίς μέσω Ελλάδας

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 
Το «φινάλε» της πολύμηνης αστυνομικής έρευνας με κωδική ονομασία «Ανάβασις» εκτυλίχθηκε την 20ή Οκτωβρίου στις Αφίδνες. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έκαναν έφοδο σε αποθήκη στο 29ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας και βρήκαν κρυμμένα ένα τόνο και 669 κιλά χασίς.
 

Η παρακολούθηση είχε ξεκινήσει μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα και η έφοδος πραγματοποιήθηκε ενόσω στο εσωτερικό βρίσκονταν τρία βασικά μέλη του κυκλώματος. Ανάμεσά τους, ο 46χρονος ομογενής από τη Χειμάρρα της Αλβανίας Α.Δ., «εγκέφαλος» –σύμφωνα με αστυνομικές πηγές– του δικτύου των ναρκεμπόρων. Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων προέκυψε ότι το χασίς, αφού μοιραζόταν σε νάιλον συσκευασίες, θα εξαγόταν με φορτηγά ψυγεία σε Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία, ενώ μέρος της ποσότητας θα κατέληγε σε σκανδιναβικές χώρες. Τα ναρκωτικά, αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ, μεταφέρθηκαν σταδιακά από την Αλβανία στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα πριν από τις συλλήψεις.
 
Ο 46χρονος ομογενής θεωρείται ισχυρός «παίκτης» στη διακίνηση χασίς από την Αλβανία στην Κεντρική Ευρώπη και φέρεται ως αφανής ιδιοκτήτης εταιρείας διεθνών μεταφορών με έδρα το εξωτερικό. Είναι γνωστός στις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών, και νταλίκες που είχε άτυπα στην ιδιοκτησία του έχουν ελεγχθεί εντός και εκτός Ελλάδος. Αξιωματούχοι ελληνικών υπηρεσιών είχαν παλαιότερα «παγιδεύσει» με τεχνικά μέσα (κοριούς) ορισμένα από τα φορτηγά του, δίχως ωστόσο να εντοπίσουν ναρκωτικά.
 
Πανευρωπαϊκό δίκτυο διακίνησης χασίς μέσω Ελλάδας-1
 

Στα έγγραφα της δικογραφίας επισημαίνεται ότι ο 46χρονος «απασχολεί πληθώρα κρατών-μελών της Ε.Ε. λόγω της δράσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ενώ αστυνομική πηγή δήλωσε ότι για την υπόθεση έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον οι υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Οι συνήγοροί του πάντως αρνούνται ότι ελέγχει στόλο φορτηγών και υποστηρίζουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ζει στην Ολλανδία και εργάζεται σε πλυντήριο αυτοκινήτων. Στην απολογία του, διέψευσε ότι αποτελεί τον «εγκέφαλο» του δικτύου και ισχυρίστηκε ότι λάμβανε τηλεφωνικές οδηγίες από Αλβανό συνεργό του, ονόματι «Γιάννης», στην Ολλανδία.
 

Το απόρρητο έγγραφο

 

Οι συλλήψεις της 20ής Οκτωβρίου στις Αφίδνες αποτελούν συνέχεια της μυστικής έρευνας με την κωδική ονομασία «Ανάβασις», που ξεκίνησε το 2015. Το περιεχόμενο της έρευνας περιγράφεται σε απόρρητο έγγραφο που συνέταξε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος: «Αντικείμενο της έρευνας αποτελούν πληροφορίες για τη δράση οργάνωσης που δραστηριοποιείται στη μεταφορά ακατέργαστης κάνναβης και κοκαΐνης με φορτηγά διεθνών μεταφορών, ταξινομημένα στη Βουλγαρία και την Αυστρία». Στο ίδιο έγγραφο, με αποδέκτη την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, επισημαίνεται ότι τα μέλη του δικτύου προχωρούσαν στην ίδρυση εικονικών μεταφορικών εταιρειών στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Αυστρία και την Ολλανδία, μέσω των οποίων γινόταν η μεταφορά των ναρκωτικών.
 
Το πρώτο σκέλος της έρευνας ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2016 με τη σύλληψη στη Ζάκυνθο Ελλήνων και Αλβανών που μετείχαν σε επιχείρηση μεταφοράς περίπου 650 κιλών χασίς από την Αλβανία στη Νορβηγία μέσω Ελλάδας, μέσα σε νταλίκα με πορτοκάλια. Ως «εγκέφαλοι» της μεταφοράς είχαν περιγραφεί από τους Eλληνες αστυνομικούς ο 50χρονος Αλβανός Dimitri P., μόνιμος κάτοικος Βελγίου και ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας στην περιοχή Zaventem των Βρυξελλών, και ο επίσης Αλβανός Klement B., 46 ετών, που είχε την έδρα του στους Αγίους Σαράντα στην Αλβανία.

 
Ο πρώτος εντοπίστηκε το καλοκαίρι από Βέλγους αστυνομικούς, εν μέρει χάρη σε πληροφορίες που παρείχε ο ένας από τους συλληφθέντες της Ζακύνθου. Ο δεύτερος, γνωστός στον Τύπο ως «Εσκομπάρ των Βαλκανίων», διώκεται με διεθνές ένταλμα σύλληψης και κρύβεται σε μυστική τοποθεσία στην Αλβανία. Κατείχε κυβερνητική θέση και διατηρεί ερείσματα στη σοσιαλιστική κυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Με γραπτή δήλωση στην «Κ», αποδίδει τη δίωξή του σε «σκοτεινά πολιτικά παιχνίδια που έχουν στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση του Eντι Ράμα» και κατηγορεί το κόμμα του Σαλί Μπερίσα για «στοχοποίησή του». Eπιπλέον, αρνείται ότι υπάρχουν κωδικοποιημένες συνομιλίες του με διακινητές χασίς και κατηγορεί τις ελληνικές αρχές ότι δεν έχουν κοινοποιήσει τη δικογραφία στους Αλβανούς εισαγγελείς.
 
Πανευρωπαϊκό δίκτυο διακίνησης χασίς μέσω Ελλάδας-2
 
Ταυτόχρονα πάντως, δημοσιεύματα στον Τύπο της Αλβανίας αναφέρουν ότι ο 46χρονος δίνει ανενόχλητος το «παρών» σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες τα Τίρανα επισκέφθηκαν αξιωματούχοι από το κλιμάκιο της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα.

 

Μέσω… Μ. Βρετανίας

 
Σε συνέντευξη που ακολούθησε την κατάσχεση του 1,5 τόνου χασίς στις Αφίδνες, Eλληνες αξιωματικοί άφησαν υπόνοιες για ανάμειξη του 46χρονου καταζητουμένου και σε αυτήν την υπόθεση. «Διερευνώνται διασυνδέσεις με την ήδη εξιχνιασθείσα υπόθεση της Ζακύνθου», δήλωσαν. Ο ίδιος το αρνείται επισημαίνοντας ότι στα έγγραφα της δικογραφίας δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο όνομά του.

 
Αρμόδια αστυνομική πηγή πάντως αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι έρευνες γύρω από τις μεταφορικές εταιρείες και τα φορτηγά του δικτύου αποκαλύπτουν διασύνδεση των δύο υποθέσεων. Κομβικό μάλιστα ρόλο για την πορεία των ερευνών φέρεται να αποτέλεσε η κατάσχεση, τον Απρίλιο του 2015, στη Μ. Βρετανία 23 κιλών κοκαΐνης σε φορτηγό που ανήκε σε εταιρεία ελεγχόμενη από το κύκλωμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή