Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διοικητικές αλλαγές στις τράπεζες και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με την Τράπεζα Πειραιώς ωστόσο να παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα. Παρά τις διαβουλεύσεις και τις πιέσεις για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την επιλογή κοινής αποδοχής προσώπου για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αυτό δεν έχει γίνει δυνατό, καθώς οι διαφορές των μετόχων παραμένουν αγεφύρωτες. Ετσι αυξάνονται οι πιθανότητες για την επίλυση των διαφορών με άλλον τρόπο: είτε μέσω μιας γενικής συνέλευσης, όπου η κάθε πλευρά θα πιέσει για το πρόσωπο της επιλογής της είτε μέσω της επέμβασης των εποπτικών αρχών. Το βέβαιο είναι ότι η διαμάχη και η διατήρηση της διοικητικής αναταραχής έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην τράπεζα και κατ’ επέκταση στους μετόχους, στους εργαζομένους και ευρύτερα στο τραπεζικό σύστημα. Σε αμήχανη θέση βρίσκεται το ΤΧΣ, το οποίο, ελέγχοντας το 27% των μετοχών της Πειραιώς, σε περίπτωση συνέλευσης θα κληθεί να υποστηρίξει κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές των μετόχων. Σημειώνεται ότι η Πειραιώς βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση εδώ και 10 μήνες, από τον Ιανουάριο 2016.

Η Εθνική Τράπεζα

Στο μεταξύ, την προηγούμενη εβδομάδα συνεδρίασε το δ.σ. της Εθνικής Τράπεζας που ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων κατόπιν αιτήματος του ΤΧΣ. Το Ταμείο θέλει να αναλάβει πρώτα η νέα διοίκησή του, την ερχόμενη Τρίτη, πριν ληφθούν αποφάσεις για τις τράπεζες. Το δ.σ. θα επιλέξει μεταξύ δύο υποψηφίων. Τραπεζικές πηγές θεωρούν ως πιθανότερο νέο πρόεδρο της ΕΤΕ τον κ. Π. Θωμόπουλο πρώην υποδιοικητή της ΤτΕ.

Αμεσα αναμένεται το ΦΕΚ για τον διορισμό της νέας διοίκησης του ΤΧΣ, το οποίο επίσης βρίσκεται με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Suisse, Bank of America κ.α.), ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ.

Για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου έχει επιλεγεί ο γαλλικής καταγωγής Ερικ Τουρέ, ο οποίος είναι στέλεχος και εταίρος της EY (πρώην Ernst & Young) στην Αθήνα. Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες ανακοινώθηκε η τοποθέτηση του Radovan Jelasity, σερβικής καταγωγής, ως νέου μη εκτελεστικού μέλους του γενικού συμβουλίου του ΤΧΣ. Ο κ. Jelasity είναι διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Erste Bank στη Βουδαπέστη, ενώ έχει διατελέσει επίσης διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σερβίας.

Οι διοικητικές αλλαγές στις συστημικές τράπεζες ήταν αποτέλεσμα της υποχρέωσης, που επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, για την αξιολόγηση όλων των διοικήσεων των τραπεζών μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Πρόκειται για διαδικασία που έχει αρχίσει ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2015, ενώ η αξιολόγηση των διοικήσεων από το ΤΧΣ –που έγινε από εξειδικευμένο διεθνή σύμβουλο– ολοκληρώθηκε στις αρχές Ιουνίου. Ηδη έχουν διατυπωθεί πολλές αιτιάσεις για τη σκοπιμότητα της διαδικασίας σε μια περίοδο που οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιες και ευρύτερα η εγχώρια οικονομία: την ανάσχεση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, και την προσέλκυση καταθέσεων που βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, που αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή