Μια μεγάλη πώληση στον χώρο του καπνού που «σηκώνει τσιγάρο»

Μια μεγάλη πώληση στον χώρο του καπνού που «σηκώνει τσιγάρο»

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά καπνικών προϊόντων αναμένεται να προκαλέσει η κυοφορούμενη πλήρης εξαγορά της αμερικανικής Reynolds American από τη βρετανική Βritish American Tobacco (ΒΑΤ).

Ηδη η ΒΑΤ ελέγχει το 42% της Reynolds American και σήμερα προσφέρει 47 δισ. δολάρια για το εναπομείναν 58%. Οπότε, εάν την αποκτήσει εξ ολοκλήρου, θα προκύψει ο μεγαλύτερος εισηγμένος όμιλος του κόσμου στην καπνοβιομηχανία. Ο νέος κολοσσός θα αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση του παγκόσμιου χάρτη καπνοβιομηχανιών όσον αφορά το μερίδιο που κατέχει, πλησιάζοντας την πρωτοπόρο έως σήμερα Phillip Morris International, η οποία παράγει, μεταξύ άλλων, τα Marlboro. Εάν συγχωνευθούν πλήρως οι BAT – Reynolds, θα ελέγχουν το 12,5% διεθνώς, ενώ η Phillip Morris το 14,7%, σύμφωνα με στοιχεία του 2015.

Βέβαια, η μεγαλύτερη όλων, που όμως δεν έχει εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είναι η κινεζική China National Tobacco. Πρόκειται για το κρατικό μονοπώλιο της Κίνας στον χώρο των καπνικών προϊόντων. Διατηρεί μερίδιο αγοράς όσο η BAT και η Phillip Morris μαζί, δηλαδή περίπου το 28% παγκοσμίως.

Αμερικανική αγορά

Η σχεδιαζόμενη εξαγορά αποτελεί απόδειξη ότι ενισχύεται εκ νέου ο ρόλος της αμερικανικής αγοράς για την καπνοβιομηχανία. Ο λόγος είναι ότι έκλεισε πλέον ο κύκλος με τις αγωγές καπνιστών εις βάρος των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ, ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο για το κάπνισμα και τη σήμανση στα προϊόντα καπνού αρχίζει και γίνεται ολοένα και πιο αυστηρό σε όλο τον κόσμο και οι πωλήσεις τους μειώνονται, όπως επισημαίνει η Wall Street. Είναι ενδεικτικό ότι η ιαπωνική Japan Tobacco εισήγαγε το πρώτο διεθνούς βεληνεκούς εμπορικό της σήμα LD σε επιλεγμένες αγορές των ΗΠΑ, ενώ η βρετανική Imperial Tobacco αγόρασε πέρυσι αντί 7,1 δισ. δολαρίων τα αμερικανικά εμπορικά σήματα Salem, Kool, Maverick και Winston. Εάν υλοποιηθεί η συμμαχία ΒΑΤ – Reynolds, θα πρόκειται για επιχειρηματική κίνηση σε έναν κλάδο ο οποίος συσπειρώνεται ταχύτατα. Σήμερα οι καπνοβιομηχανίες διαγκωνίζονται να επινοήσουν τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις για να αντισταθμίσουν τη μείωση στην κατανάλωση τσιγάρων ειδικά στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά και τη διείσδυση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η αναλύτρια της Wells Fargo Mπόνι Χέρτζογκ προβλέπει αλλαγές και στην κορυφή, με τη Phillip Morris να εξετάζει την εξαγορά της Altria, η οποία κατέχει μεγάλο μερίδιο στις ΗΠΑ. Αμφότερες συνεργάζονται για νέα συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ο Γκάι Ελισον, επικεφαλής του τμήματος μετοχών βρετανικών ομίλων του επενδυτικού οίκου Investec Wealth & Investment, επισημαίνει: «Προκάλεσε έκπληξη στην αγορά η χρoνική στιγμή που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθεί η πρόθεση εξαγοράς της υπόλοιπης Reynolds American, αν και από στρατηγικής πλευράς πρόκειται για τον τέλειο συνδυασμό, ενισχύοντας περαιτέρω την ΒΑΤ στην αμερικανική αγορά και τη θέση της Reynolds στα τσιγάρα της επόμενης γενιάς». Η Reynolds έχει δυναμική παρουσία στις ΗΠΑ και κυρίαρχη θέση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μεταξύ των πολλών εμπορικών σημάτων που θα μοιράζονται οι δύο εταιρείες θα είναι τα Camel και τα Newport (Reynolds) και τα Lucky Strike και τα Dunhill (BAT). Η BAT, τέλος, η οποία προσφέρει μετοχές και ρευστό, αποτιμά τη μετοχή της αμερικανικής Reynolds στα 56,50 δολάρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή