Τι θα συμβεί με την πρώτη δόση που πλήρωσαν οι «4»

Τι θα συμβεί με την πρώτη δόση που πλήρωσαν οι «4»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακόμα μεγαλύτερη αταξία στο τηλεοπτικό τοπίο έφερε η αποτυχημένη απόπειρα της κυβέρνησης να παρακάμψει το ΕΣΡ, ομολογούν τώρα επιχειρηματίες και στελέχη καναλιών, που είτε ήταν υπερθεματιστές, πριν από την ακύρωση του διαγωνισμού με βάση τον νόμο Παππά, είτε έμειναν εκτός. Ηδη οι συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων τους για τυχόν συνεργασίες «πάγωσαν», αμέσως μετά την αποδοχή από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του παραδεκτού των προσφυγών.

Και κάπως έτσι σταμάτησαν, για παράδειγμα, οι συζητήσεις μεταξύ του Star και των εκπροσώπων της εταιρείας Dimera, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του Alpha με την Alter Ego, του Β. Μαρινάκη.

Ταυτόχρονα ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι η προσφορά του στον διαγωνισμό αφορούσε μια αγορά τεσσάρων καναλιών. Γεγονός αποτελεί ότι οι υπερθεματιστές, που δεν έχουν σταθμό, είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για το αλαλούμ που θα δημιουργείτο και τη διαφοροποίηση των προτεραιοτήτων τους στην περίπτωση που το ΣτΕ έκρινε τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό και κατεδάφιζε και τυπικά τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ, το πρωί της Παρασκευής, στελέχη της τηλεοπτικής αγοράς εξέφραζαν απαισιοδοξία για το αν οι αναγγελίες της κυβέρνησης οδηγήσουν σε εξομάλυνση της συγκεκριμένης αγοράς. Στο μεταξύ:

1. Κανένας σταθμός, αν και έχει μπει ο Νοέμβριος, δεν έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα της σεζόν. Σε συμβόλαια για σειρές που υπογράφουν σταθμοί περιλαμβάνονται, σύμφωνα με νομικούς που μίλησαν στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναρίθμητες ρήτρες για το τι θα συμβεί αν ένας σταθμός δεν αδειοδοτηθεί.

2. Η διαφημιστική αγορά συνεχίζει να εκκαθαρίζει τον διαφημιστικό χρόνο ανά μήνα με βάση το «βλέποντας και κάνοντας». Σε ορισμένες περιπτώσεις στελέχη μεγάλων media shops επικαλούνται την πτώση της κατανάλωσης ή τη διαφαινόμενη αδυναμία της ζήτησης, ωστόσο στελέχη τηλεοπτικών σταθμών υπολογίζουν ότι έστω και έτσι η διαφημιστική αγορά της χρονιάς θα διαμορφωθεί 5%-10% πάνω από το σημείο που έκλεισε το 2015 (χρονιά επιβολής ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων).

«Η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει με κάποιο τρόπο τις εγγυητικές επιστολές», εκτίμησαν μιλώντας στην «Κ» στελέχη τριών διαφορετικών τηλεοπτικών σταθμών, συγκλίνοντας ταυτόχρονα στην πρόβλεψη ότι το ποσό των 7 εκατομμυρίων που έθεταν ως όριο για την προσωρινή αδειοδότηση κυβερνητικοί παράγοντες θα μειωθεί τελικά στα 3 εκατομμύρια. «Εμείς θα τους πάμε με τις διατάξεις περί αχρεωστήτως καταβληθέντων στα δικαστήρια και το σίριαλ θα συνεχισθεί», είπε με διάθεση σαρκασμού ένας από τους τρεις συνομιλητές της «Κ».

Σοβαρότερο ζήτημα είναι τι θα συμβεί με την πρώτη δόση που έχουν καταβάλει παλιοί και νέοι καναλάρχες. Η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά σε δύο δρόμους:

• Είτε με τις διατάξεις για τα αχρεωστήτως καταβληθέντα να επιστρέψει τα χρήματα μετά σχετικές αγωγές.

• Είτε να υπάρξει ρητή διάταξη στη Βουλή με την οποία θα επιστραφούν τα χρήματα.

Για τη δεύτερη λύση παράγοντες της αγοράς αλλά και της κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφισθεί διάταξη με την οποία θα επιστρέφονται τα χρήματα στους πάλαι ποτέ υπερθεματιστές. Η κυβέρνηση συνεπώς θα πάει ακόμα μια φορά στα δικαστήρια, με τα κανάλια αυτή τη φορά, για να επιστρέψει τα χρήματα, πράγμα που θα ήθελε να το αποφύγει.

Επίσης, στην υπό συζήτηση διάταξη για την προσωρινή αδειοδότηση δεν επιθυμεί να προβλέπεται η ανάγκη για την έκδοση ξεχωριστών διοικητικών πράξεων, όπως έγινε με τον νόμο Παππά. Η ανάγκη αυτή εκτιμήθηκε ότι διεύρυνε το μέτωπο εναντίον της κυβερνητικής πρωτοβουλίας σε τέτοιο βαθμό, ώστε τελικά να συντηρηθεί το θέμα στο ανώτατο δικαστήριο και να «δημιουργηθεί» η πλειοψηφία που έκρινε και τον νόμο.

«Τώρα αυτοί που θα είναι αντίθετοι θα είναι λιγότεροι», εκτιμά πηγή που παίρνει μέρος στις συζητήσεις για τη νέα διάταξη. Αλλά παράγοντες των ιδιωτικών καναλιών έχουν διαφορετική γνώμη. Γι’ αυτούς λένε είναι «ζήτημα αρχής» να μην πληρώσουν σε αυτού του είδους τη διαδικασία που θεωρούν αυθαίρετη και παράνομη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή