Ο ρατσισμός και η στάση της FIFA

Ο ρατσισμός και η στάση της FIFA

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοκ προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της FIFA να διαλύσει την επιτροπή καταπολέμησης του ρατσισμού, ισχυριζόμενη μάλιστα ότι η επιτροπή… ολοκλήρωσε την αποστολή της. Ιδιαιτέρως άκαιρη χαρακτηρίζεται η απόφαση λόγω του σοβαρού κινδύνου εμφάνισης φαινομένων ρατσισμού στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία σε 20 μήνες. Ολα όμως έχουν την εξήγησή τους.

«Αυτογκόλ» χαρακτήρισαν ξένα μέσα ενημέρωσης την απροσδόκητη αυτή απόφαση της διεθνούς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, με έντονη ειρωνεία σχετικά με το ολοκληρωθέν έργο της, δεδομένου ότι όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί ο ρατσισμός στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο αλλά και τα σχετικά περιστατικά δείχνουν αυξητικές τάσεις σε περιοχές όπως η ανατολική Ευρώπη.

Ο Ιβοριανός διεθνής Γιάγια Τουρέ, που στο παρελθόν έχει προτείνει ακόμη και μποϊκοτάζ των αφρικανικών εθνικών ομάδων από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 λόγω των περιστατικών ρατσισμού κατά μαύρων ποδοσφαιριστών σε συλλογικές αναμετρήσεις, χαρακτήρισε την απόφαση της FIFA «απογοητευτική» και διερωτήθηκε δημοσίως εάν η διεθνής ομοσπονδία είναι υπερβολικά αδιάφορη για το Μουντιάλ στη Ρωσία.

Ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί, που ήταν υποψήφιος για την προεδρία της FIFA, είπε ότι η διάλυση της επιτροπής κατά του ρατσισμού ήταν «απίστευτα ανησυχητική» και «ντροπιαστική», προσθέτοντας μάλιστα ότι «η επιτροπή αυτή ποτέ δεν έλαβε αληθινή υποστήριξη από τη σύστασή της και ο ρόλος της ήταν περισσότερο να βελτιώσει την εικόνα της FIFA παρά να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα θέματα».

Πώς λοιπόν σκέφθηκε ο νέος πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο, δεδομένου ότι ο οργανισμός στον οποίο μέχρι πρότινος ήταν γενικός γραμματέας, δηλαδή η UEFA, παραμένει αφοσιωμένος στη μάχη κατά του ρατσισμού;

Στους κύκλους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου εκτιμάται ότι η διεθνής ομοσπονδία δεν είχε πάρει ποτέ στα σοβαρά το ζήτημα του ρατσισμού. Είχε κάνει θλιβερή αίσθηση άλλωστε η δήλωση του τότε προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, ότι οι ρατσιστικές προκαταλήψεις στο γήπεδο μπορούν να επιλυθούν απλώς με μια χειραψία μεταξύ των εμπλεκομένων. Και πώς, όμως, μπορεί να θεωρήσει κανείς ότι η επιτροπή που συστάθηκε το 2013 ολοκλήρωσε με επιτυχία το έργο της, όπως ισχυρίστηκε η FIFA, τη στιγμή που με τη σύνθεση που είχε τον τελευταίο χρόνο, με επικεφαλής τον Κονγκολέζο Κονστάν Ομαρί δεν συνήλθε ούτε μία φορά; Αληθεύει ότι σε αλλεπάλληλες εκκλήσεις να συνέλθει η επιτροπή, ο κ. Ομαρί κώφευε;

Οσο κι αν υπόσχεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ότι στη διάρκεια του Μουντιάλ στη Ρωσία δεν θα υπάρξουν ρατσιστικά φαινόμενα, δεν θέλει και πολύ να ανάψει μια φωτιά, με τη FIFA να μοιάζει σαν να έχει τα… σπίρτα στα χέρια της έχοντας διαλύσει την επιτροπή.

Ποια ακριβώς αποστολή έχει ολοκληρωθεί, τη στιγμή που οργανισμοί όπως η ανεξάρτητη επιτροπή κατά του ρατσισμού στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (FARE) κατέγραψε υπερδιπλασιασμό των ρατσιστικών περιστατικών στα ρωσικά γήπεδα την περίοδο 2014-2015 (ανερχόμενα σε 92) σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες (83 συνολικά από το 2012 έως το 2014);

Η απάντηση της FIFA σύμφωνα με τη νέα γενική γραμματέα της ομοσπονδίας, τη Σενεγαλέζα Φάτμα Σαμουρά, ήταν ότι «τώρα θα μετατρέψουμε την εργασία της επιτροπής σε ένα πρόγραμμα –και μάλιστα ισχυρό– που θα έχει μηδενική ανοχή στις διακρίσεις με βάση την κουλτούρα, τη φυλή, το χρώμα του δέρματος και τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Βεβαίως, υπάρχει και μια άλλη εξήγηση, πιο πειστική, για την απόφαση διάλυσης της επιτροπής. Αυτή, σύμφωνα με τη FARE, σχετίζεται με την ποινή αποκλεισμού από το ποδόσφαιρο του πρώην επικεφαλής της επιτροπής, Χάουαρντ Γουέμπ, έναν εκ των πρώην αντιπροέδρων της FIFA που είχε κεντρικό ρόλο στο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε πέρυσι στην ομοσπονδία. Προφανώς η FIFA θεωρεί την επιτροπή «μολυσμένη». Επιπλέον, η FARE διαβλέπει και πρόθεση της ομοσπονδίας να περιορίσει τον αριθμό των επιτροπών της, χτυπώντας όμως εκεί που δεν θα έπρεπε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή