Πρόβλημα κατηγοριοποίησης στους Παραολυμπιακούς

Πρόβλημα κατηγοριοποίησης στους Παραολυμπιακούς

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο να χαρακτηρίστηκαν απροσδόκητα επιτυχημένοι, με πολύ καλή δημοσιότητα και μεγάλο αριθμό θεατών τελικά στις εξέδρες, αλλά το πρόβλημα με την κατηγοριοποίηση των αθλητών αναλόγως της αναπηρίας τους παραμένει και διογκώνεται, απαιτώντας άμεσα λύση.

Πριν καν αρχίσει η διοργάνωση του Σεπτεμβρίου, πολλοί αθλητές είχαν εκφράσει τη δυσφορία τους για τον τρόπο που καταρτίστηκαν οι κατηγορίες των αγώνων. Η βάση της κατηγοριοποίησης δεν έγινε με κριτήριο την αναπηρία του κάθε αθλητού, αλλά την επίπτωση που η αναπηρία του καθενός έχει στην επίδοσή του στο συγκεκριμένο αγώνισμα. Ετσι είδαμε να συναγωνίζονται τετραπληγικοί με αθλητές με κομμένα άκρα κ.λπ.

Αυτό είναι συχνά πολύ προβληματικό.

Υπάρχει σαφές κίνητρο για τους μετέχοντες να επιζητήσουν την πιο ευνοϊκή κατηγορία για τον καθένα τους, υπερβάλλοντας την αναπηρία τους κατά τη διάρκεια των ελέγχων ικανότητας. Π.χ. εύκολα προσποιείται κανείς χειρότερο χρόνο αντίδρασης και συντονισμό του σώματος, και η μέτρηση της τεχνικής ικανότητας σπάνια μπορεί να είναι αντικειμενική.

Παρά τις προσπάθειες της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, πολλοί αθλητές θεωρούν ότι το σύστημα είναι διάτρητο. Ετσι απέτυχε να συλλάβει 10 μέλη της εθνικής μπάσκετ της Ισπανίας που το 2000 κατέκτησαν το χρυσό στο Σίδνεϊ λέγοντας ψέματα για τη διανοητική τους αναπηρία. Ο Μάικ Κάβεντις, διευθυντής επιδόσεων της βρετανικής ομοσπονδία στίβου, έγραψε το 2014 σε εσωτερική αλληλογραφία ότι κάποιοι αθλητές «εν γνώσει τους επιζήτησαν να μπουν σε κατηγορίες που ήξεραν ότι δεν ήταν οι σωστές, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα». Η Επιτροπή γνωρίζει το πρόβλημα και ο ιατρικός διευθυντής της, Πέτερ φαν ντε Φλιτ, αναγνώρισε ότι το σύστημα δίνει κίνητρο για αλλοίωση των κριτηρίων, και ο εκτελεστικός διευθυντής της, Χαβιέ Γκονσάλες, διατράνωσε την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να πατάξει το φαινόμενο αυτό.

Πριν αρχίσουν οι Αγώνες στο Ρίο ελέγχθηκαν 80 ύποπτες περιπτώσεις κατηγοριοποίησης, αλλά καμία δεν κρίθηκε λανθασμένη. Επίσης, από το επόμενο έτος πρόκειται να ανανεωθεί το βιβλίο των κανονισμών.

Αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεδομένου πόσο εύκολα η κατηγοριοποίηση επηρεάζει τα μετάλλια, απαιτείται μεγάλη προσοχή. Οι αρμόδιες επιτροπές χρειάζονται περισσότερους ελεγκτές ή πολλαπλές επιτροπές, που θα ελέγχουν ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Ελεγκτές που δεν είναι βέβαιοι για κάτι θα πρέπει να μπορούν ανωνύμως να παρακολουθούν προπονήσεις ή να προβαίνουν σε απροειδοποίητους ελέγχους κ.λπ. Δεν υπάρχει το τέλειο σύστημα κατηγοριοποίησης. Ομως ο καλύτερος έλεγχος μπορεί να χαρίσει στους αθλητές των Παραολυμπιακών περισσότερη εμπιστοσύνη στο σύστημα, και σε εμάς να προσδίδουμε πιο πολλή προσοχή στις σπουδαίες επιδόσεις τους παρά στους κωδικούς αναπηρίας πλάι στο όνομά τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή