Ο φόβος του Μαξίμου για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο φόβος του Μαξίμου για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σοβαρή κομματική και κυβερνητική κρίση αποσοβήθηκε στο παρά πέντε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια εκλογής των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου σημειώθηκε η εν μέρει αποδοκιμασία επιλογών του πρωθυπουργού, αλλά και με τους χειρισμούς στην «υπόθεση Σκουρλέτη». Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η προσοχή εξακολουθεί να είναι μεγάλη για την πρόληψη άλλων προβλημάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι να ελεγχθεί το κλίμα το επόμενο κρίσιμο διάστημα, καθώς μπορεί να προκληθούν νέα επεισόδια από δυσαρεστημένους εξαιτίας του ανασχηματισμού, όποτε κι αν αυτός γίνει. Πάντως, κορυφαία προτεραιότητα είναι η διατήρηση της ενότητας κόμματος και κυβέρνησης μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Κυρίαρχη συζήτηση στην κομματική ζωή του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες, πέραν του σοκ της απόφασης του ΣτΕ, ήταν η ήττα που υπέστη ο πρωθυπουργός με την πρότασή του για τη συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, του κορυφαίου πλέον κομματικού και κυβερνητικού οργάνου. Σημειώνεται ότι πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2015 δημιουργείται ένα κέντρο λήψης αποφάσεων που ενσωματώνει κυβερνητικά και κομματικά στελέχη και είναι αυτό που θα σχεδιάζει και θα χαράσσει την κυβερνητική πολιτική. Στο Πολιτικό Συμβούλιο έγινε ο σχεδιασμός των αντιδράσεων, ενώ αναμενόταν η απόφαση του ΣτΕ και, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, εκεί θα σχεδιαστεί η κυβερνητική τακτική για το επόμενο διάστημα.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε τη συμμετοχή του Αριστείδη Μπαλτά και της Ολγας Γεροβασίλη στο Πολιτικό Συμβούλιο που καταψηφίστηκαν, αλλά και του Πάνου Σκουρλέτη. Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος όμως αφαιρέθηκε από τη λίστα για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά κατά μία εκδοχή ο κ. Σκουρλέτης ήταν το «θύμα» της υποχρεωτικής ποσόστωσης ανδρών – γυναικών. Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν θεωρήθηκε τυχαία, γιατί ο κ. Σκουρλέτης είχε διαφοροποιηθεί δημόσια ως προς την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, οπότε η απόσυρση του ονόματός του θεωρήθηκε πολιτική απόφαση.

Η υπόθεση αυτή όμως πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, καθώς η δημοτικότητα του κ. Σκουρλέτη είναι ήδη πολύ ανεβασμένη στον κομματικό πληθυσμό. Ο κ. Τσίπρας, έχοντας ήδη υποστεί μια ουσιαστική ήττα με την καταψήφιση των Μπαλτά και Γεροβασίλη, ανησύχησε μήπως η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου. Σύμφωνα με έγκυρες κομματικές πηγές, η Ενωτική Κίνηση που στηρίζει τον πρωθυπουργό ήταν αυτή που δεν πειθάρχησε στην προτεινόμενη λίστα του, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό στον πρωθυπουργό.

Με στόχο να αποσοβηθεί η κρίση που διαφαινόταν στον ορίζοντα, ο κ. Τσίπρας με μια γρήγορη απόφαση κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου για μια απευθείας συζήτηση, χωρίς μεσολαβητές και διαρροές. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, κοινή ήταν η επιθυμία να μη δοθεί συνέχεια και ο κ. Σκουρλέτης να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, όχι όμως σε υπουργείο που θα έχει μνημονιακές υποχρεώσεις, αλλά θα είναι αναβαθμισμένη η συνεργασία του με τον κ. Τσίπρα. Αυτή, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ήταν η κατεύθυνση της συζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του κ. Σκουρλέτη, είτε στην κυβέρνηση είτε στο κόμμα, είναι πλέον πολιτικά αναβαθμισμένος.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Πολιτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει πλέον δράση σε καθημερινό επίπεδο, ενσωματώνει τον λεγόμενο πρωινό καφέ και για πρώτη φορά θεσμοθετείται η σύμφυση κόμματος – κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα, οι αποφάσεις λαμβάνονταν σε άτυπα συμβούλια, ενώ τώρα δημιουργείται θεσμοθετημένο κέντρο αποφάσεων. Ουσιαστικά όμως υποβαθμίζεται το υπουργικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή