Η επόμενη μέρα στην Ιταλία – 30.000 άστεγοι και συντρίμμια

Η επόμενη μέρα στην Ιταλία – 30.000 άστεγοι και συντρίμμια

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων 36 ετών χτύπησε την Ιταλία την Κυριακή, αφήνοντας πίσω πανικόβλητους κατοίκους, 30.000 αστέγους και μία διάσημη βασιλική 600 ετών σε ερείπια.

Παρά τα 6.7 ρίχτερ, ευτυχώς δεν υπήρξαν θάνατοι, σύμφωνα με αναφορές της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

«Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους, ο απολογισμός είναι θετικός, αλλά πολλά κτίρια είναι σε κακή κατάσταση στα ιστορικά κέντρα, και υπάρχουν προβλήματα με το ηλεκτρικό και το νερό», ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φαμπρίτζιο Κούρτσιο στους δημοσιογράφους.

Ο εγκέλαδος χτύπησε στις 7.40 το πρωί τοπική ώρα κοντά στη Νόρτσια, στην περιοχή της Ούμπρια, και έγινε αισθητός ακόμα και σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, στις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας όπως η Ρώμη και η Βενετία.

Οι αρχές απαγόρευσαν στους κατοίκους να ξαναμπούν στα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας, και καθώς έπεφτε η νύχτα, εκατοντάδες μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στην περιοχή της λίμνης Τρασιμένο, όπου είχαν οργανωθεί προσωρινά καταλύματα σε ξενοδοχεία και γυμναστήρια.

Ο σεισμός της Κυριακής είναι ο μεγαλύτερος μετά τον σεισμό του 1980, μεγέθους 6.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που άφησε πίσω του 3.000 νεκρούς στη νότια Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, έγιναν πάνω από 50 ισχυροί μετασεισμοί, με τους 15 από αυτούς να κυμαίνονται ανάμεσα στους 4 και 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, είπε «περνάμε μία πολύ δύσκολη περίοδο», ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης να ξαναχτίσει όλα τα σπίτια που καταστράφηκαν και να εξασφαλίσει ότι οι τοπικές κοινότητες θα επανακατοικηθούν άμεσα.

Η σημαντικότερη αρχιτεκτονική απώλεια ήταν η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην Νόρτσια, μία ιστορικής σημασίας εκκλησία του 14ου αιώνα.

Χτισμένη στη γενέτειρα του καθολικού Αγίου, επέζησε εκατοντάδων σεισμών στο πέρασμα των χρόνων. Όμως το χτύπημα της Κυριακής ήταν πολύ δυνατό, και άφησε την εκκλησία ερείπιο, με μόνη την πρόσοψη να μένει ορθή. Ο δήμαρχος της πόλης είπε χαρακτηριστικά πως «ήταν σαν να έπεσε βόμβα».

Ο σεισμός ήρθε τέσσερις ημέρες μετά από δύο σεισμούς μεγέθους 5.5 και 6.1 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή. Η Ιταλία έχει υποφέρει από τα χτυπήματα του εγκέλαδου φέτος, αφού στις 24 Αυγούστου ο μεγάλος σεισμός στο Αματρίτσε κόστισε τη ζωή σε 300 ανθρώπους και κατέστρεψε εντελώς την ιστορική ορεινή πόλη της Ιταλίας.

Μάλιστα ο πύργος του Αματρίτσε, χτισμένος τον 13ο αιώνα, ο οποίος υπέστη σοβαρές ζημιές αλλά επεβίωσε του σεισμού του Αυγούστου, κατέρρευσε το πρωί της Κυριακής.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που ενεργοποίησε συναγερμούς αυτοκινήτων στη Ρώμη, 120 χιλιόμετρα από το επίκεντρο. Μέρος του μετρό της Ρώμης παραμένει κλειστό για λόγους ασφαλείας, ενώ και τα σχολεία έμειναν κλειστά τη Δευτέρα ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή