Σπετσιερικό: Το μοσχοβολιστό μείγμα της παστιτσάδας

Σπετσιερικό: Το μοσχοβολιστό μείγμα της παστιτσάδας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ιστορία πίσω από τη «μυστική» νοστιμιά, ένα μείγμα δώδεκα μπαχαρικών, το οποίο εμπλουτίζει γευστικά την κερκυραϊκή σπεσιαλιτέ.

Το όνομά του το πήρε από το λατινικό speci, που σημαίνει «μπαχάρια». Σπετσιέρη έλεγαν και τον βοηθό του φαρμακοποιού στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα, που μπορεί να μην είχε γνώσεις ιατροφαρμακευτικές, ακολουθούσε όμως πιστά τις οδηγίες του φαρμακοποιού και έτριβε στο γουδί τα συστατικά για τα γιατροσόφια.

Την ιστορία μάς διηγείται η φαρμακοποιός Καρμέλα ∆ελεονάρδου, οι γονείς της οποίας, φαρμακοποιοί και οι ίδιοι, ήταν οι πρώτοι, όπως λέει, «παρασκευαστές» του μοσχοβολιστού αυτού μείγματος μπαχαρικών, που δίνει χρώμα και ξεχωριστή, «πιπεράτη» γεύση στην παραδοσιακή παστιτσάδα. Εκείνα τα χρόνια ο κόσμος το αγόραζε πιο πολύ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, για να νοστιμίσει τα μαγειρευτά κρεατικά των γιορτών. Το καλοκαίρι συνήθιζαν να το βάζουν στη συκομαΐδα (σ.σ.: αποξηραμένος πολτός από σύκα με ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά). 

∆ώδεκα μπαχαρικά τρίβονται μέχρι να γίνουν σκόνη, μεταξύ των οποίων γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, φύλλα δάφνης. Τη συνταγή του μαγικού μπαχαρικού που κληρονόμησε από τους γονείς της την κρατάει κρυφή· μας εκμυστηρεύτηκε βέβαια τα προαναφερθέντα συστατικά και ότι της παίρνει περίπου τρεις ώρες μαζί με τον σύζυγό της να ετοιμάσουν το μείγμα, το οποίο πουλάει στο φαρμακείο. Η ίδια μάς λέει ότι δεν χρειάζεται περισσότερο από 1/2 – 1 κουτ. γλυκού για κάθε μαγερειά 4 ατόμων, γιατί παραείναι δυνατό.

Σήμερα μπορούμε να βρούμε το σπετσιερικό σε πολλά μαγαζιά με τρόφιμα και μπαχαρικά στο νησί. Αν το πάρουμε, καλό είναι να δοκιμάσουμε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε, μέχρι να βρούμε την αναλογία της αρεσκείας μας.

Η Σπυριδούλα Μωραΐτη, που έχει κατάστημα με βιολογικά τρόφιμα και «φυσικά» προϊόντα στην Κέρκυρα, προτείνει μέχρι και 2 κουτ. γλυκού, από τη σκόνη που φτιάχνει εκείνη, ποσότητα που φτάνει να νοστιμίσει μια παστιτσάδα για 4 άτομα.  

* Πώς το φτιάχνουμε

Επειδή δεν είναι εύκολο να ταξιδέψουμε όλοι μέχρι την Κέρκυρα για να το αποκτήσουμε, μπορούμε να το φτιάξουμε ως εξής: Αναμειγνύουμε καλά 1 κουτ. γλυκού από τα παρακάτω μπαχαρικά σε σκόνη: κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, γλυκιά πάπρικα, καυτερό πιπέρι, μαύρο πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Στο φαγητό θα βάλουμε και 1 – 2 φύλλα δάφνης. Χρησιμοποιούμε όσο χρειάζεται η συνταγή και το υπόλοιπο το κρατάμε σε βαζάκι για επόμενη χρήση.

Που το βρίσκουμε

Φαρμακείο της Καρμέλας Δελεονάρδου, Γ. Θεοτόκη 56, Κέρκυρα, τηλ. 26610-39.520. -Σε μαγαζιά με τρόφιμα, βότανα και μπαχαρικά, όπως οι Φυσικές Επιλογές, Λ. Αλεξάνδρας 40, Κέρκυρα, τηλ. 26610-34.407.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή