Ξανά στις αγορές η Wind Hellas με… αλμυρό επιτόκιο

Ξανά στις αγορές η Wind Hellas με… αλμυρό επιτόκιο

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aν και με αλμυρό επιτόκιο, η Wind Hellas κατάφερε να βγει ξανά στις αγορές, αντλώντας 250 εκατ. ευρώ. Τα νέα κεφάλαια θα εισέλθουν στην εταιρεία με την μορφή νεας ομολογιακής έκδοσης, πενταετούς διαρκειας και με ετήσιο κουπόνι 10%. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα νέα κεφάλαια θα αποπληρώσουν πλήρως τον υφιστάμενο δανεισμό της Wind και τα υπόλοιπα, μαζί με ίδια κεφάλαια που παράγει η εταιρεία από τη λειτουργία της, θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση ανάπτυξης υποδομών τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, τόσο σε κινητή όσο και σταθερή τηλεφωνια, καθώς και στην παροχή περιεχομένου.

Ειναι η πρώτη φορά που η εταιρεία βγαίνει στις διεθνείς αγορές, μετά την αναδιάρθρωση του δανειακού χρέους της, την διετία 2010-11. Υπό την έννοια αυτή, και με δεδομένο την αρνητική συγκυρία για τη χώρα και τους επιβαρυμένους μακρο-οικονομικους δείκτες της, η εταιρεία τηλεπικιοινωνιών πέτυχε έναν άθλο. Από την άλλη πλευρά όμως, η εταιρεία δανείζεται με βαρύ κόστος, ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ίδια η εταιρεία, αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς τις δυσκολίες του εγχειρήματός της. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, «αν και η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, το κλίμα για τη Wind στις διεθνείς αγορές ήταν εξ αρχής πολύ διαφορετικό. Η όποια ανησυχία των επενδυτών αντισταθμίστηκε από την υγιή χρηματοοικονομική εικόνα της Wind τα τελευταία χρόνια – παρά την ύφεση της εγχώριας οικονομίας – αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές που τους παρουσίασε η διοίκηση της». Στελέχη της εταιρεία υπογραμμίζουν ότι η επιβάρυνση του κόστους δανεισμού είναι αποτέλεσμα και του ότι η εταιρεία έχει δραστηριότητες αποκλειστικά στην  Ελλάδα που σήμερα βιώνει το όγδοο κατά σειρά υφεσιακό έτος. «Η Wind σημείωσε μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιχειρηματικότητα καθώς είναι η μόνη εληνική εταιρεία που πέτυχε να πάρει από τις διεθνείς αγορές ένα τόσο μεγάλο ποσό, έχοντας το 100% της δραστηριότητας και των εσόδων της στην ελληνική αγορά».  Και προσθέτει: «Το γεγονός ότι το κουπόνι του δανείου διαμορφώθηκε ψηλά, στο 10%, δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς επηρεάζεται κατα κύριο λόγο από την εικόνα της χώρας στις αγορές».

Πηγές προσκείμενες στην εταιρεία αναφέρουν ότι η διοίκηση της WIND απέσπασε πολύ θετικά σχόλια στη διάρκεια του roadshow που προηγήθηκε της έκδοσης του ομολογιακού και προχώρησε στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την περασμένη Τρίτη με βεβαιότητα για το επενδυτικό ενδιαφέρον. To θετικό κλίμα των αγορών απέναντι στη WIND ενισχύθηκε και από τις αξιολογήσεις των γνωστών οίκωνStandard & Poor's και Fitch που βαθμολόγησαν με Β stable καιΒ- αντίστοιχα το ομόλογο της εταιρείας βλεποντας σταθεροποίηση εσόδων, ενίσχυση ρευστότητας καιαύξηση στα μελλοντικά έσοδα της WIND.

Σύμφωνα με τη στρατηγική της Wind, τα 250 εκατ. Ευρώ θα αξιοποιηθούν για να αποπληρώσουν υφιστάμενο δανεισμό ύψους 175 εκατ. Ευρώ και για να ενισχύσουν το πλάνο ψηφιακής ανάπτυξης που ηδη υλοποιεί και το οποίο θα φτάσει το μισό δις. Ευρώ ως το 2020, συγχρηματοδοτούμενο από ίδια κεφάλαια, ένα μέρος του δανείου καθώς και από τους μετόχους της, η οποίοι μέσω ΑΜΚ θα εισφέρουνστα ταμεία της επιπλέον 25 εκατ. Ευρώ. Η ΑΜΚ, έχει και συμβολικό χαρακτήρα για μια ελληνική εταιρεία καθώς οι μέτοχοι της Wind, αν και ξένα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν πειστεί για τις αναπτυξιακες προοπτικές της και το ρόλο που θα διαδραματίσει στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία της χώρας.

Η διοίκηση της Wind έχει πολλές φορές αναφερθείστο όραμα τη για την Ψηφιακή Ελλάδα του 2020, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία υποδομών υπερ- υψηλών ταχυτήτων στην κινητή και τη σταθερη τηλεφωνία είναι μονόδρομος όχι μόνο για την ανάπτυξη της Wind αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδύσεις της κατευθύνονται σεδίκτυα νέας γενιάς τόσο στην κινητή (4G, 4G+) όσο καιστη σταθερή τηλεφωνία (οπτικές ίνες ως τον τελικό χρήστη), χτίζοντας νέες υποδομές με εντατικούς ρυθμούς. Χαρακτηριστικά η Wind αναφέρει ότι κατόρθωσε στη διάρκεια της περσινής χρονιάς να πάει απο το 0% στο 60% πληθυσμιακής κάλυψης στο 4G, κάνοντας χρόνο ρεκόρ πανευρωπαϊκά.  Στο τέλος του 2016 η πληθυσμιακή κάλυψη της Wind σε 4G θα φτάσειτο 75% περίπου, με ορίζοντα να αγγίξει το 100% το2018.

Παράλληλα, διοχετεύει σημαντικά κεφάλαια στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών που θα προσφέρει υπερ-υψηλές ταχύτητες(100-300 mbps) στη σύνδεση με το Internet. Tαχύτητες πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα και μάλιστα πανω σε ιδιόκτητο δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίεςείναι ήδη έτοιμα τα πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών σε κάποιους δήμους της Αθήνας και της περιφέρειας και σύντομα θα συνδεθούν οι πρώτοι τυχεροί πελάτες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή