ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χοιρινό με κολοκύθα στην κατσαρόλα

ΝΙΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Κολοκύθα, Χοιρινό, Κρέας, Συνταγές, Κυρίως Πιάτο, Καρότο

 Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 25΄, Μαγείρεμα: 1 ώρα + 30΄
 

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1.200 γρ. κολοκύθα (καθαρό βάρος), σε κύβους περίπου των 4 - 5 εκ.
  • 700 γρ. χοιρινό μπούτι, σε κύβους των 4 - 5 εκ.
  • 1 ξερό μέτριο κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 1 κοφτό κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, σε σκόνη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι


Διαδικασία

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πράσο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά. Ρίχνουμε το χυμό και νερό τόσο ώστε ίσα να καλύπτει τα υλικά, αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγομαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά - 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Προσθέτουμε την κολοκύθα, το καρότο, το μοσχοκάρυδο και τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε απαλά, ελέγχουμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 20 - 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά και να δέσει η σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο.

➔ Συνοδεύουμε με λαχανοσαλάτα με μαϊντανό και ελιές Καλαμών.

Τι πίνουμε: Ενα Syrah με χαρακτήρα. Αν προτιμάτε όμως λευκό, επιλέξτε ένα πλούσιο νεοκοσμίτικο Chardonnay με το βαρέλι στον πρώτο ρόλο.

* Κολοκύθα σε φέτες, αλλά και καθαρισμένη
Aντί να αγοράσουμε ολόκληρη κολοκύθα, μπορούμε να πάρουμε φέτες, που βρίσκουμε στο τμήμα μαναβικής των σούπερ μάρκετ. Επίσης, σε ορισμένα σούπερ μάρκετ βρίσκουμε και έτοιμη, καθαρισμένη και κομμένη, σε δισκάκια.

Αν αγοράσουμε ολόκληρη, κόβουμε και καθαρίζουμε όση χρειαζόμαστε - την υπόλοιπη τη διατηρούμε στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη, για περίπου 4 - 5 μέρες.    

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ