Τροπολογία Παππά: Αναστολή, όχι κατάργηση, των αντισυνταγματικών διατάξεων για το ΕΣΡ

Τροπολογία Παππά: Αναστολή, όχι κατάργηση, των αντισυνταγματικών διατάξεων για το ΕΣΡ

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή, με στόχο τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, αναρτήθηκε η τροπολογία της κυβέρνησης για τον νόμο Παππά.

Με την τροπολογία αναστέλεται η ισχύς του άρθρου 2Α του νόμου Παππά που προέβλεπε ότι ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και ο τρόπος διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας αφαιρούνταν από το ΕΣΡ και μεταβιβάζονταν στον Υπουργό Επικρατείας και τη Γεν. Γραμματεία Ενημέρωσης. Πρόκειται για τη διάταξη που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

 

Τροπολογία Παππά: Αναστολή, όχι κατάργηση, των αντισυνταγματικών διατάξεων για το ΕΣΡ-1

«Μετά από πάρα πολλή σκέψη και μετά από πολλές συζητήσεις με νομικούς, επελέγη αυτή η διατύπωση για να μην υπάρξουν απαιτήσεις έναντι του ελληνικού Δημοσίου», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, απέναντι στις αιτιάσεις σχετικώς με την διατύπωση της τροπολογίας. «Το ότι λέει η τροπολογία ότι «αναστέλλεται» το άρθρο και δεν «καταργείται», δεν σημαίνει επιφύλαξη της κυβέρνησης ώστε να επιτραπεί κάτι άλλο» είπε ο κ. Βούτσης και εγγυήθηκε προσωπικώς χωρίς κανέναν ενδοιασμό, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση.

«Η διατύπωση περί αναστολής είναι ακριβέστατη με την επιφύλαξη της οριστικής καταγραφής, όχι για να αλλάξει η απόφαση, αλλά για να μην υπάρξουν ενδιάμεσα εύλογες ή μη εύλογες, αλλά πάντως σοβαρές αιτιάσεις και προσδοκίες, εκ μέρους όσων ήταν υπερθεματιστές στον διαγωνισμό», προσέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση. Υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη επιστροφή όλων των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ και να ακολουθήσει στη συνέχεια η επιλογή των κατάλληλων προσώπων για το ΕΣΡ.

Την κατάθεση είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, o οποίος, μιλώντας μάλιστα στον ραδιοσταθμό Real FM, ανέφερε ότι θα υπάρξει συνολική αλλαγή του νόμου μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ:

«Αυτή τη στιγμή παρανομούμε όλοι μαζί, γιατί δεν έχει παραταθεί και το καθεστώς της προσωρινής άδειας, με απόφαση του ΣτΕ από το 2010» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς και κάλεσε τη ΝΔ, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης, να διευκρινίσει ποιες διατάξεις του νόμου θέλει να καταργηθούν. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συναινούσε και σε πρόσωπα εκτός του κόμματος και ήταν η ΝΔ που υπαναχώρησε. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «είμαστε ενώπιον της συνεδρίασης, δεν προεξοφλώ τίποτα».

Ερωτηθείς για τον Β. Πολύδωρα, είπε ότι ο πρώην υπουργός της ΝΔ ήταν πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα υπάρχουν και ακραίες τοποθετήσεις σε βάρος του. Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε ότι ακόμα και αυτό το πρωτοκλασάτο στέλεχος της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε τον τρόπο να το επικρίνει. Αναφερόμενος στην ανακοίνωση της ΝΔ σε βάρος του, με αφορμή δημοσίευμα, σημείωσε: «Στη θέση αυτή βρίσκομαι όχι γιατί απολαμβάνω την εμπιστοσύνη της ΝΔ, αλλά την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού». Καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση αποτυχημένη προσπάθεια στοχοποίησής του και υπογράμμισε ότι σήμερα είναι η μέρα για το ΕΣΡ.

Λίγο αργότερα ο εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση σχετικά με την πρόταση νόμου της ΝΔ για τις τηλεοπτικές άδειες, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Οι μοναδικές επί τις ουσίας διαφοροποιήσεις που φέρνει η πρόταση νόμου της ΝΔ για την αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, σε σχέση με τον ισχύοντα νόμο, είναι: Καταργεί το κατώτατο όριο εργαζομένων, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ορίσει στους 400 πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους ανά κανάλι. Καταργεί το διαγωνισμό και τον αντικαθιστά από “αδειοδοτική διαδικασία”, η οποία ελαχιστοποιεί το τίμημα που θα εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο. Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για τους εργαζόμενους, λοιπόν. Ειλικρινή τα δάκρυά της για τους καναλάρχες. Κατά τα άλλα, η πρόταση νόμου της ΝΔ επαναλαμβάνει, προς το χαλαρότερο, τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος 4339/15, στα άρθρα 1-15. Σε αυτά ακριβώς τα άρθρα τα οποία η ΝΔ θέλει να καταργήσει. Σε αυτόν ακριβώς το νόμο, ο οποίος –στις βασικές του διατάξεις- υπερψηφίστηκε με πλειοψηφία σημαντικά ευρύτερη της κυβερνητικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή