ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γρήγορο γλυκό του κουταλιού κυδώνι με καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα

ΑΝΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γλυκά, Γλυκά κουταλιού, Ζάχαρη και Αλεύρι, Αμύγδαλα, Κυδώνια

Εύκολο / Προετοιμασία: 10΄, Βράσιμο: περίπου 20΄

Υλικά (για 10 - 12 μερίδες)
  • 1 μεγάλο κυδώνι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια, πάχους περίπου 1 εκ. και μήκους 3 - 4 εκ.
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά, λεπτοκομμένα και καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
  • 400 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 1 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού


Διαδικασία

Σε μια μέτρια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε το κυδώνι και το βράζουμε μόνο για 1 λεπτό, να ζεματιστεί, και το στραγγίζουμε.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε  τα 400 ml  νερό, την καστανή ζάχαρη και την αρμπαρόριζα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει.

Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ και υδαρές σιρόπι.

Ρίχνουμε το κυδώνι και συνεχίζουμε το βράσιμο, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, για άλλα 8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κυδώνι και να «δέσει» το σιρόπι.

Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε απαλά για περίπου 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το αμύγδαλο και ανακατεύουμε απαλά να σκορπιστεί ομοιόμορφα. Το γλυκό διατηρείται σε καλά κλεισμένο βάζο στο ψυγείο για περίπου 20 ημέρες.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ