Δίκη Χ.Α.: «Πληρωμένο συμβόλαιο» καταγγέλλει μάρτυρας της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ στο Πέραμα

Δίκη Χ.Α.: «Πληρωμένο συμβόλαιο» καταγγέλλει μάρτυρας της επίθεσης κατά του ΠΑΜΕ στο Πέραμα

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για οργανωμένη επίθεση με στόχο τα μέλη του ΚΚΕ του συνδικάτου μετάλλου στη Ζώνη στο Πέραμα έκανε λόγο ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του συνδικάτου μετάλλου Αττικής, καταθέτοντας, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, για την επίθεση Τάγματος εφόδου σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ, τον Σεπτέμβριο του 2013. 

Η φονική επίθεση έγινε μία εβδομάδα πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, σε βάρος αφισοκολλητών  του ΚΚΕ και ο μάρτυρας περιέγραψε με μελανά χρώματα τις στιγμές που έζησε εκείνο το βράδυ όταν, όπως είπε, πενήντα άτομα τους επιτέθηκαν με ρόπαλα, στιλιάρια και πέτρες με αποτέλεσμα να τραυματιστεί  ο ίδιος και 9 ακομη συνάδελφοι του. 

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης αναγνώρισε τους κατηγορούμενους  Αναστάσιο Πανταζή και Χρήστο  Χατζηδάκη ως επικεφαλής τους τάγματος εφόδου και τον Κυριάκο Αντωνακόπουλο ως μέλος της ομάδας που κρατούσε «ρόπαλο με μεταλλική απόληξη». Ηταν μια επίθεση που έγινε, όπως κατέθεσε , υπό το βλέμμα αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ που δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει. 

Ο μάρτυρας ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για πληρωμένο συμβόλαιο κατονομάζοντας συγκεκριμένους μεγαλοεργολάβους της Ζώνης  οι οποίοι «εδώ και χρόνια προσπαθούν να λειτουργήσουν μονοπωλιακά  για να ρίξουν το κόστος εργασίας και δεν θέλουν να υπάρχει συνδικαλιστική δράση» 

Μάλιστα, κατέθεσε πως πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία δεν μπορεί να αποκαλύψει «γιατί κινδυνεύει η ζωή του» του μίλησε για ένα ραντεβού στη Συγγρού – το 2012 λίγες ημέρες μετά την εκλογή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή –  όπου «οι πέντε εργολάβοι συναντήθηκαν με τους Μιχαλολιακο, Κασιδιαρη και Λαγο και τους ανέθεσαν να εξαφανιστούμε εμείς από το λιμάνι με κάθε τρόπο. Μάλιστα, μου είπαν πως τους έδωσαν 300 με 400 χιλιάδες ευρώ μπροστά»/

«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που λειτουργεί στα πρότυπα των ναζί», είπε ο μάρτυρας και όταν επικαλέστηκε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πατέλης να λέει «ό,τι κινείται σφάζεται» προκλήθηκε ένταση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Το κοινό από την πλευρά των θυμάτων άρχισε να χειροκροτεί,  ενώ η πλευρά της Χρυσής Αυγής άρχισε να αποδοκιμάζει με γέλια αλλά και με προσφωνήσεις «Εαμοβούλγαροι» με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για λίγο. 

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης καταθέτοντας είπε πως εκείνο το βράδυ είχε ραντεβού  στο τέρμα Περάματος για να προπαγανδίσουν φεστιβάλ κάνοντας αφισοκόλληση κλπ. «Ημασταν περίπου 20 άτομα και ξεκινήσαμε με αυτοκίνητα και μηχανάκια στη λεωφόρο Δημοκρατίας προς Πειραιά. Κάναμε την πρώτη στάση στα 500 μέτρα και συνεχίσαμε φτάσαμε στο καρνάγιο του Παπιλα κοντά στην αστυνομία. Κατεβήκαμε κάποιοι βάλανε χαρτόνια, γράφαμε ένα σύνθημα το οποίο έμεινε στη μέση…» 

Το σύνθημα έμεινε στη μέση όταν, όπως είπε, από ένα μικρό δρομάκι εμφανίστηκαν  ξαφνικά μπροστά μας χωρίς κανένα θόρυβο περίπου 50 άτομα. Αρχισαν να φωνάζουν το όνομα μου και από ένστικτο όλοι έτρεξαν προς τα αυτοκίνητα . Εκείνοι έκαναν ημικύκλιο και εμείς ήμασταν εγκλωβισμένοι . Απο την μεριά του Καρνασίου ειχε σκαλωσιά . Εγώ έκανα δυο βήματα μπροστά προσπαθώντας να διατηρήσω την ψυχραιμία μου ήμουν σοκαρισμένος. 

Επικεφαλής ήταν οι Πανταζης και Χατζηδακης. Εγω τους γνώριζα ήταν μπροστά…»

Πρόεδρος: Αυτοί ξεχώρισαν ;

Μάρτυρας: Ναι , ήταν μπροστά.  Φαινόταν πως αυτοί ήταν που διεύθυναν τα πράγματα.

Ο μάρτυρας τόνισε πως ο Χατζηδακης δούλευε στη Ζώνη απλήρωτος και ανασφάλιστος και για το λόγο αυτό είχε κάνει το συνδικάτο παρέμβαση. Αναφερόμενος στον Πανταζή  είπε πως ήταν γνωστός στο Πέραμα. «Ηξερα ποιος είναι αλλά δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ηταν γνωστό ότι είχε σχέση με τη Χ.Α.» 

«Μου είπαν με έντονο ύφος, εσείς τελειώσατε απο το λιμάνι. Εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ», δηλώνοντας ότι είναι επικεφαλής στην ΧΑ και άρχισαν να βρίζουν», είπε μιλώντας για τους δυο επικεφαλής .

Πρόεδρος: Κρατούσαν οι δυο τίποτα; 

Μάρτυρας: Οχι. Φορούσαν μαύρα ρούχα. 

Πρόεδρος: Οι άλλοι; 

Μάρτυρας: Μπλούζες που είτε άμεσα είτε έμμεσα παρέπεμπαν στην Χ.Α. Κάποιοι φορούσαν κράνη, άλλοι όχι. Κρατούσαν στιλιάρια, ρόπαλα με καρφιά και λάμες, ήταν καλά δουλεμένα, γκλοπ, είδα και ένα πυροσβεστικό τσεκούρι… Σχεδόν όλοι κάτι κράταγαν. Είδα πολλά ανήλικα παιδιά. Δεκαέξι χρόνων. Αυτοί κράταγαν πέτρες. Τα περισσότερα ήταν νέα παιδιά, σχολιαρόπαιδα. 

Σύμφωνα με το μάρτυρα η επίθεση έλαβε τέλος όταν ακούστηκε κάποιος να φωνάζει «τέλος χρόνου, βρώμησε, το Πέραμα από εδώ, οι άλλοι από εδώ», και σε κλάσματα δευτερολέπτου έφυγαν και άνοιξε η κίνηση. 

«Εκ των υστέρων κατάλαβα πως οι πιτσιρικάδες πέταξαν τις πέτρες και στη συνέχεια ακολούθησαν αυτοί με τα ρόπαλα. 

Στο σχεδιασμό ο καθένας είχε το ρόλο του και οι επικεφαλής είχαν την εντολή" 

Πρόεδρος: Η επίθεση αυτή αφορούσε εσάς προσωπικά ;

Μάρτυρας: Εγώ δεν έχω προσωπικά με κανέναν. Ήταν από πολύ πριν σχεδιασμένη . Στόχος ήταν οι κομμουνιστές επικεφαλής του συνδικάτου μετάλλου . Ο πιο στοχοποιημένος , προφανώς , ήμουν εγώ. Το χτύπημα έπρεπε να εχει και συμβολικό χαρακτήρα . Αν άλλος ήταν επικεφαλής θα ήταν στη θέση μου.

Πρόεδρος: Ποιο ήταν το κίνητρο, στόχος, σκοπός ;

Λειτούργησαν κατ εντολή εργολάβων μέσα από τη ζώνη . Υπάρχει μια ομάδα μεγαλοεργολάβων οι οποίοι εδώ και χρόνια προσπαθούν να λειτουργήσουν μονοπώλιακα στη ζώνη για να ρίξουν το κόστος εργασίας, να μην υπάρχει συνδικαλιστή δράση. Αλλωστε το έχουν δηλώσει … Αυτή η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2008 που δεν υπήρχε ούτε ένας άνεργος . Θέλουν να έχουν ένα σωματείο που θα κάνει ότι τους λένε και να λειτουργήσει η ζώνη από αυτούς . Εδώ παίζονται εκατομμύρια. Μια μέση δουλειά είναι του εκατομμυρίου… 

Αξίζει να σημειωθεί πως τη δίκη παρακολουθούν βουλευτές και στελέχη του ΚΚΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή