Το Νοέμβρη κάστανα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΟΥΤΑ

Κάστανα  

Εως και τα τέλη του Νοέμβρη βρίσκουμε φρέσκα κάστανα είτε σε κοκκινωπή απόχρωση με καφετιές ραβδώσεις, γνωστά ως μαρόνια, είτε με καρπό που έχει χρώμα βαθύ καστανό. Από τα πιο εύγευστα θεωρούνται τα βολιώτικα, που συναγωνίζονται σε νοστιμιά τα κρητικά μαρόνια. Στην αγορά θα βρούμε και εισαγόμενες ποικιλίες, κυρίως από την Ιταλία, την Τουρκία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Συνήθως δεν επιβαρύνονται από φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Παρ’ όλα αυτά, στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων θα βρούμε και καρπούς βιολογικής καλλιέργειας.  

Οταν αγοράζουμε κάστανα, θα πρέπει να προσέχουμε ώστε να έχουν καθαρή και λαμπερή επιδερμίδα, να μην είναι τρυπημένα ή μουχλιασμένα και να μην έχουν κενό ανάμεσα στην επιδερμίδα και τον καρπό.

Είναι η κατάλληλη εποχή για: Αβοκάντο, Ακτινίδια, Γκρέιπφρουτ , Λωτό, Μανταρίνια, Πορτοκάλια, Ρόδια, Κυδώνια, Αχλάδια, Μήλα Καρύδια, Φρούτα του δάσους.

Ψάρια – θαλασσινά  

Στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες κυρίως, αλλά και τα γρι-γρι, ενώ λιγοστεύουν τα παραγάδια και τα διχτυάρικα, λόγω της κακοκαιρίας. Αρχίζει η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας για τα κυδώνια αλλά και για στρείδια, αχιβάδες, χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες, ενώ ισχύει ακόμα η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τις γυαλιστερές.

Ακόμη βρίσκουμε: Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαρίδες, Γαύρο, Γλώσσα, Γοφάρια, Καλαμάρια, Καραβίδες, Κουτσομούρες, Λυθρίνι, Μαρίδα, Μπακαλιάρο, Μπαρμπούνια, Παλαμίδα, Πεσκανδρίτσα, Σαφρίδια, Σκορπίνες, Στήρα, Στρείδια, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνο, Φαγκρί, Χριστόψαρα, Χταπόδια.

Κρεατικά

Σε κάποιες περιοχές, από τα τέλη του προηγούμενου μήνα έχουν ήδη αρχίσει τα χοιροσφάγια, κι έτσι έχουμε: Χοιρινό, Λουκάνικα, Πηχτή και παστό κρέας.

Τυριά

Η τυροκομική περίοδος, που ξεκινάει στις περισσότερες περιοχές από το Νοέμβριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο, καθιστά τα φρέσκα τυριά στην καλύτερη εποχή τους. Ανθότυρο, Μαλάκα, Κοπανιστή, Τυροβολιά, Ξινομυζήθρα, Ξίγαλο, Μυζήθρα, Μελίπαστο   

Οπωροκηπευτικά

Είναι η εποχή για: Καρότα, Λαχανάκια Βρυξελλών, Λάχανα, Πράσα, Ραπανάκια, Σαλάτες, Σέλινο, Σπανάκι, Κουνουπίδι, Μπρόκολα, Παντζάρια, Κολοκύθες, Χόρτα του βουνού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή