Εκρυθμη η κατάσταση στα νησιά – εγκλωβισμένοι 15.844 μετανάστες και πρόσφυγες

Εκρυθμη η κατάσταση στα νησιά – εγκλωβισμένοι 15.844 μετανάστες και πρόσφυγες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 15.844 μετανάστες και πρόσφυγες. Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι ροές στα νησιά έχουν μειωθεί σημαντικά ωστόσο περίπου 150 άτομα συνολικά έφτασαν στη Σάμο όπου βρίσκονται πάνω από 2.500 άτομα σε υποδομές που επαρκούν για 850 φιλοξενούμενους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό.

Δύο άτομα συνελήφθησαν στη Χίο για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο στη Σούδα, το χώρο που φιλοξενούνται κυρίως οικογένειες προσφύγων και μεταναστών στο νησί. Πρόκειται για έναν 27χρονο από τον Ιράν και έναν 30χρονο από το Ιράκ, οι οποίοι κατηγορούνται για πρόκληση σωματικών βλαβών. Τόσο ο 30χρονος όσο και τέσσερα ακόμη άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού. Ολα ξεκίνησαν με λεκτικούς προπηλακισμούς που εξελίχθηκαν σύντομα σε συμπλοκές μεταξύ ατόμων από διαφορετικές εθνικότητες ενώ τα πνεύματα ηρέμησαν με την επέμβαση των ΜΑΤ.

Στο μεταξύ αναβλήθηκε η προγραμματισμένη (επίσης από αναβολή )συνάντηση στο Μαξίμου των εκπροσώπων της τοπικής Αυτοδιοίκησης του νησιού με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Οι 111 Σύροι, πρόσφυγες μεταξύ των οποίων 36 ασυνόδευτοι ανήλικοι έφυγαν για τη Φινλανδία στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ο  αναπληρωτής υπουργός Μετανασττευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας παραβρέθηκε στη διαδικασία αποχώρησης στο αεροδρόμιο το πρωί, καθώς στις 4 Νοεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη του προγράμματος μετεγκατάστασης. Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για ασυνέπεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε όσα υποσχέθηκε τονίζοντας ότι είχε αναλάβει την υποχρέωση να πραγματοποιηθούν 30.000 μεταγκαστάσεις μέσα σε αυτό το χρόνο. Ωστόσο  έχουν μετεγκασταθεί λιγότεροι από 5.000 άνθρωποι ενώ στην αναμονή βρίσκονται 7.500 άτομα εδώ και μήνες. Οπως επεσήμανε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρίας Σταυροπούλου 266 ασυνόδευτα παιδιά περιμένουν απάντηση από χώρες της Ε.Ε. ενώ η μακρά αναμονή για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης οφείλεται είτε στο ότι τα κράτη μέλη δεν προσφέρουν θέσεις, είτε στο ότι αργούν να απαντήσουν στα αιτήματα από την Ελλάδα. 

Ενας ακόμα ξενώνας φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων εγκαινιάζεται στον Αλιμο μεθαύριο Πέμπτη. Ο ξενώνας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 30 παιδιά, αγόρια ηλικίας από 10-18 ετών και χρηματοδοτείται από το τμήμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για τη δημιουργία και τη λειτουργία του συνεργάζονται το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η Διεθνής οργάνωση Save the Children, το υπουργείο Εργασίας, το υπουργείο Εσωτερικών και η Περιφέρεια Αττικής.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή