Ξανθός: «Η λιτότητα παράγει αρρώστια»

Ξανθός: «Η λιτότητα παράγει αρρώστια»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη δημόσια υγεία και κυρίως τροποποίηση των ανθυγιεινών κοινωνικών συνθηκών, όπως η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μακροχρόνια ανεργία, που διαιωνίζουν τις κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής για τις Κοινωνικές Ανισότητες και τη Δημόσια Υγεία, που γίνεται στην Αθήνα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Υγείας επικαλέσθηκε τη φράση του πρώην προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, ότι «το όριο της ιατρικής είναι η φτώχεια», για να υπογραμμίσει ότι η πολιτική απάντηση στην «υγειονομική φτώχεια» και στις ανισότητες στην Υγεία, είναι η προτεραιότητα στη δημόσια περίθαλψη: η στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην πρόληψη, η «μεροληψία» υπέρ των αδύναμων, η ενίσχυση των δομών κοινωνικής προστασίας- πρόνοιας και η έμφαση στη δημόσια υγεία, «τη μόνη πραγματική δημοκρατική πολιτική υγείας, καθώς τα αποτελέσματα των δράσεών της αφορούν με ισότιμο τρόπο όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις», όπως τόνισε.

Η κρίση του συστήματος υγείας έχει ταξικά χαρακτηριστικά είπε.

«Τα χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν μεγαλύτερες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας, ενώ την ίδια στιγμή ισχύει το «παράδοξο», ότι η διαθεσιμότητα της ιατρικής φροντίδας είναι αντιστρόφως ανάλογη της ανάγκης και καθορίζεται από τους νόμους της αγοράς και της ζήτησης και την προσδοκία κέρδους για τους παρόχους υπηρεσιών υγείας. Είναι χαρακτηριστική η υπερσυγκέντρωση υπηρεσιών υγείας σε περιοχές υψηλών εισοδημάτων και η υπερκατανάλωση ιατροφαρμακευτικής φροντίδας και εργαστηριακών εξετάσεων από ανθρώπους υψηλότερης αγοραστικής δύναμης και συνήθως μικρότερης ανάγκης με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα» ανέφερε ο υπουργός.

Η αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας σε συνδυασμό με την περικοπή δαπανών δημιουργεί συνθήκες «ασυμμετρίας» αναγκών και πόρων, που με τη σειρά της επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, είπε ο Α. Ξανθός, και παραδέχθηκε ότι η οικονομική κρίση και η λιτότητα δεν «παράγουν» μόνο ανεργία και φτώχεια, αλλά και αρρώστια, υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, κοινωνικές και υγειονομικές ανισότητες.

Τέλος, ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η συσχέτιση των εισοδηματικών-κοινωνικών ανισοτήτων με το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, είναι βιβλιογραφικά απολύτως τεκμηριωμένη. Ιδιαίτερα η ανεργία φαίνεται να επηρεάζει πολύ περισσότερο και από το ΑΕΠ, την κατάσταση της υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή