ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

Η κυβέρνηση «καίει» τη συναίνεση για τη συγκρότηση νέου ΕΣΡ

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Να εμφανιστεί ανοικτή στον διάλογο με τα κόμματα για την επόμενη ημέρα στο τηλεοπτικό τοπίο επιχειρεί η κυβέρνηση μετά τη δεινή πολιτική της ήττα στο ΣτΕ, αλλά με τακτικισμούς της στην πραγματικότητα «καίει» κάθε περιθώριο συναίνεσης. Χθες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία μέσω της οποίας αναστέλλεται αλλά δεν καταργείται, όπως ζήτησαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το άρθρο 2α του νόμου Παππά, που προέβλεπε ότι τον διαγωνισμό για τις άδειες διενεργεί η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι το ΕΣΡ.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή επέμεινε, παρά τη θύελλα αντιδράσεων, στο πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του επικεφαλής, για να αποσύρει την υποψηφιότητα και να αντιπροτείνει τον κ. Ροδόλφο Μορώνη κυριολεκτικά στο «παρά ένα». Τέλος, κλιμάκωσε τις επιθέσεις της κατά της Ν.Δ., απορρίπτοντας έτσι συνολικά την πρόταση νόμου της Πειραιώς για τις άδειες.

Η Διάσκεψη των Προέδρων απέβη τελικώς άκαρπη, καθώς η Ν.Δ. απέρριψε και τη δεύτερη «βελτιωμένη» πρόταση για σύσταση του ΕΣΡ με επικεφαλής τον κ. Μορώνη.

Επρόκειτο ουσιαστικά για την πέμπτη κατά σειρά Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το συγκεκριμένο ζήτημα: η πρόταση που παρουσίασε στο τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης ο κ. Ν.Βούτσης - σημαντικά διαφοροποιημένης ως προς τη σύνθεση των προσώπων συγκριτικά με εκείνη που υπήρχε κατά την έναρξη της διαδικασίας- συγκέντρωσε μόνο 16 θετικές ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημ.Συμπαράταξη και Ποτάμι), με την ΝΔ και το ΚΚΕ να δηλώνουν «παρών», την Ενωση Κεντρώων να καταψηφίζει, και τη Χρυσή Αυγή να είναι απούσα από την ψηφοφορία. Για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας των 4/5, αναγκαία είναι η θετική ψήφος τουλάχιστον 19 μελών της Διάσκεψης.

Σημεία - «κλειδιά» για να διαμορφωθεί η εικόνα αυτή στην Διάσκεψη, αποτέλεσαν κατά χρονολογική σιερά: Πρώτον, η κατάθεση τροπολογίας από την κυβέρνηση, μόλις δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και με σκοπό να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την Πέμπτη, η οποία στο πλαίσιο της «συμμόρφωσης» με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ «αναστέλλει» μέχρι την έκδοση του σκεπτικού της εν λόγω απόφασης, διάταξη του «νόμου Παππά», που αφαιρούσε από το ΕΣΡ αρμοδιότητες για τις τηλεοπτικές άδειες και το διαγωνισμό.

Δεύτερον, η ανακοίνωση εκ μέρους του κ. Ν.Βούτση ότι «αποσύρει» την υποψηφιότητα του κ. Β. Πολύδωρα και η επαναφορά της πρότασης να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Ροδ. Μορώνης. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης και αφού άπαντες τοποθετούνταν συμπεριλαμβάνοντας στο σκεπτικό τους την υποψηφιότητα Πολύδωρα, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετούνται θετικά. Τρίτον, η αποδοχή εκ μέρους του κ. Βούτση του «αιτήματος» της Δημ.Συμπαράταξης και του Ποταμιού να μην είναι υποψήφιος Αντιπρόεδρος ΕΣΡ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β.Μουλόπουλος, αλλά ο δημοσιογράφος Ν.Κιάος.

Της συζητήσεως που διήρκεσε σχεδόν πέντε ώρες, οι παρατηρήσεις των περισσοτέρων ωστόσο δεν αφορούσαν τα πρόσωπα, αλλά τη γενικότερη στάση της κυβέρνησης (αιφνιδιασμός με πρόταση Πολύδωρα από τον πρωθυπουργό και το περιεχόμενο της τροπολογίας που είχε μόλις κατατεθεί): «Η εφαρμογή του άρθρου 2Α (ενν. το σχετικό με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων ΕΣΡ στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες και τον διαγωνισμό) αναστέλλεται μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ», σημειώνεται στην τροπολογία.

«Η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με, επιεικώς, καχυποψία», τόνισε ο κ. Ν. Δένδιας και συνέχισε σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα περιμέναμε το λιγότερο σοβαρότητα και όχι τροπολογία έξι γραμμών, δέκα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση. Εχει η κυβέρνηση άλλες σκέψεις που δεν εκφράζονται από αυτές τις έξι γραμμές; Δεν ακυρώνει άλλωστε την αντισυνταγματική ρύθμιση, απλώς αναστέλλει την εφαρμογή, λες και σκέφτεται να την επαναφέρει. Περιμέναμε συνολικά άλλη προσέγγιση. Λέμε ευθέως: επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο συνταγματικό τους φορέα, το ΕΣΡ, μέσα από διάταξη που θα ψηφίζαμε, και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων να επιλέξουμε και τα κατάλληλα πρόσωπα για να στελεχώσουμε το ΕΣΡ». Λίγο αργότερα και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης υπογράμμιζε: «Η τροπολογία πρέπει να είναι καθαρή και να προβλέπει κατάργηση».

«Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση, εμπιστεύομαι εσάς: θα περίμενα να έρθει μαι τροπολογία γενναία που θα την ψηφίζαμε την Πέμπτη στη Βουλή. Ηρθε άτολμη σαν ο κ. Παππάς να θέλει να περιορίσει τις προσωπικές πολιτικές απώλειες» ανέφερε και ο κ. Νικ. Κακλαμάνης.

Ανάλογες επισημάνσεις περί τις διατυπώσεις της τροπολογίας έκαναν και βουλευτές άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Με αφορμή αυτές, ο κ. Βούτσης είπε πως ουσιαστικά ο λόγος γίνεται για κατάργηση, και ανέλαβε τη δέσμευση πως δεν θα υπάρξει υπαναχώρηση κυβερνητική. Αυτή η παρέμβαση έγινε αποδεκτή από τη Δημ. Συμπαράταξη και το Ποτάμι – προς τούτο και η στάση τους στην ψηφοφορία που ακολούθησε, αλλά όχι και από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς την έκρινε ανεπαρκή.

Θετικό σχόλιο για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, πάντως, έκανε ο Χρ.Παππάς, εκπρόσωπος της Χ.Α.

«Ψηφίζουμε σταθερά «παρών» για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Οχι για τα πρόσωπα, αλλά για το ρόλο Ανεξάρτητων Αρχών. Τόσα χρόνια το ΕΣΡ ήταν τροχονόμος επιχειρηματικών συμφερόντων», ανέφερε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αθ.Παφίλης.

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μίλησαν θετικά για το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα και εξαπέλυαν διαρκείς επιθέσεις κατά της ΝΔ.

Τώρα, πλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν, πότε ακριβώς θα κατατεθεί νέα νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, και κατά πόσο αυτή θα τροποποιεί ή όχι τη σημερινή τροπολογία, που θα τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια, την Πέμπτη, με νομοσχέδιο το οποίο κυρώνει διακρατική συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ