Ζημιές στην Κρήτη από το πέρασμα του μικρού κυκλώνα

Ζημιές στην Κρήτη από το πέρασμα του μικρού κυκλώνα

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασε τις βραδινές ώρες χθες από την Κρήτη, κατευθυνόμενος ανατολικά, ο μικρός κυκλώνας, τροπικού τύπου, που έπληξε το νησί, με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρότατους ανέμους. Οι ποσότητες βροχής που έπεσαν χθες ιδιαίτερα στη Δυτική Κρήτη (νομός Χανίων) ήταν πολύ υψηλές, φτάνοντας τα 159 χιλιοστά στο χωριό Ασκύφου στο οροπέδιο στα Σφακιά, τα 148 χιλ. στα Φαλάσαρνα, τα 85 μέσα στην πόλη των Χανίων και τα 78 στο φαράγγι της Σαμαριάς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ταυτόχρονα, οι άνεμοι έφτασαν στο νησί τα 80-85 χιλιόμετρα την ώρα, με αποτέλεσμα πτώση δέντρων και την ακύρωση αεροπορικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Χανίων. Στα Χανιά τα δίκτυα των ομβρίων υδάτων της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης – Αποχέτευσης υπερχείλισαν σε ορισμένες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστούν επεμβάσεις συνεργείων του δήμου, ενώ έντονο μποτιλιάρισμα σημειώθηκε στην πόλη.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν και τη Νότια Πελοπόννησο, με πολλή βροχή να έχει πέσει στην περιοχή του Κάβου Μαλιά και στη Μονεμβασιά, ενώ οι πιο ισχυροί άνεμοι καταγράφηκαν (ταχύτητας περίπου 100 χιλιομέτρων /ώρα) στον σταθμό της ΕΜΥ στα Αντικύθηρα, όπως σημείωσε στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, ερευνητής του Αστεροσκοπείου.

«Ο κυκλώνας αποχαιρετά την Κρήτη, με έντονες βροχές στο Λασίθι. Τελικά, κινούμενος ανατολικά δεν είχε την ένταση που σημείωσε το 36ωρο σχηματισμού του, νοτίως της Σικελίας. Αλλά επειδή είναι επικίνδυνο φαινόμενο, πρέπει να τον παρακολουθούμε», είπε χθες το βράδυ στην «Κ» ο κ. Λαγουβάρδος. Για σήμερα αναμένεται να κινηθεί ανατολικά της Κρήτης, αποκλειστικά σε θαλάσσιες περιοχές, άρα δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα φαινόμενα.

Τα «κυκλωνάκια» της Μεσογείου, όπως χαρακτηριστικά τα αναφέρουν ορισμένοι μετεωρολόγοι, δεν έχουν την ένταση των τροπικών κυκλώνων, που πλήττουν την Καραϊβική, τις ΗΠΑ, τις Φιλιππίνες. Οι κυκλώνες της Μεσογείου είναι πιο ήπιοι, πιο ρηχοί. «Σχηματίζονται από ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο τροφοδοτείται με υδρατμούς, ενώ συμβάλλει στον σχηματισμό του και η ροή θερμότητας από τη θάλασσα, που αυτή την περίοδο είναι αρκετά ζεστή. Οι κυκλώνες αυτού του τύπου κινούνται πάνω από τη θάλασσα και τροφοδοτούνται από αυτήν. Εχουμε κάθε έτος ένα με δύο τέτοια φαινόμενα στη Μεσόγειο», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή