Θερμά λόγια από Μόσχα ενόψει επίσκεψης Λαβρόφ

Θερμά λόγια από Μόσχα ενόψει επίσκεψης Λαβρόφ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περαιτέρω εμβάθυνση της ελληνορωσικής συνεργασίας θα συμβάλει η επίσκεψη του κ. Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα σήμερα και αύριο, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σε χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, χρησιμοποιούνται πολύ θερμοί τόνοι για την περιγραφή των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ως σημαντικός παράγοντας ώθησης των σχέσεων αναφέρεται το 2016 ως «αφιερωματικό έτος» των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι αυτό το μεγάλο διακρατικό εγχείρημα περιλαμβάνει 170 εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς. Γίνεται, επίσης, λόγος για αρνητικές επιπτώσεις εξωτερικών παραγόντων (όπως οι αντιρωσικές κυρώσεις και τα αντίμετρα που επέφεραν), με βασικό τη μείωση του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών σε απόλυτους αριθμούς. Σύμφωνα με τα ρωσικά στοιχεία, το 2014 υπήρξε μείωση 39,2%, το 2015 ένα ποσοστό 34% και το πρώτο επτάμηνο του 2016 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 9,8%.

Ως ενθαρρυντική ένδειξη των διμερών σχέσεων περιγράφουν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία προς την Ελλάδα. Το πρώτο εξάμηνο του 2016, η αύξηση ξεπέρασε το 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015. Ως στοιχείο «σύμπλευσης» των δύο λαών περιγράφεται ο διεκκλησιαστικός διάλογος.

Η ανακοίνωση καταλήγει με τη διαπίστωση ότι η επίσκεψη του κ. Σεργκέι Λαβρόφ θα συμβάλει στην παραπέρα εμβάθυνση της ευρείας ρωσοελληνικής συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης στις διεθνείς σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή