«Φρένο» στο σχέδιο για τη χορήγηση προσωρινών αδειών

«Φρένο» στο σχέδιο για τη χορήγηση προσωρινών αδειών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οποιος καεί στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι»: έχοντας κατά νουν την παροιμία αυτή και θέλοντας να αποφύγουν ένα δεύτερο νομοθετικό φιάσκο σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες, στην κυβέρνηση προχωρούν με πιο προσεκτικά βήματα, από ό,τι αρχικά είχαν εξαγγείλει, στην προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για την παραχώρηση προσωρινών τηλεοπτικών αδειών. Την ίδια στιγμή, με την απόφασή της να επιμείνει στην έναρξη της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων στην πρότασή της να τεθεί επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ο κ. Βύρων Πολύδωρας, η κυβέρνηση έδειξε ότι εμμένει σε μια στρατηγική κατ’ επίφασιν επιδίωξης συναίνεσης, καθώς είχε καταστεί σαφές από την πρώτη στιγμή ότι συναίνεση στο συγκεκριμένο πρόσωπο δεν πρόκειται να υπάρξει, και συνεχίζει με τακτικισμούς να επιδιώκει κέρδη στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Ηδη από το μεσημέρι και με το «ναυάγιο» της υποψηφιότητας Πολύδωρα να είναι δεδομένο –τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν κρύψει την απόλυτη αντίθεσή τους– κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι υπήρχε εναλλακτική πρόταση, η οποία θα παρουσιαζόταν εφόσον στην πράξη η Διάσκεψη των Προέδρων επιβεβαίωνε το αδιέξοδο. Η επιλογή να παρουσιαστεί πρώτα η πρόταση για τον κ. Πολύδωρα πιθανότατα οφείλεται σε έναν ακόμη ελιγμό, ώστε να επιρριφθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση η ευθύνη ότι δεν συναινεί με κανένα πρόσωπο, ούτε μετά τη νέα πρόταση για τον κ. Ροδόλφο Μορώνη.

Αναφορικά με το θέμα των προσωρινών αδειών, αργά χθες αφηνόταν να εννοηθεί ότι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία ίσως καθυστερήσει λίγο, καθώς έχουν δοθεί οδηγίες να υπάρξει η κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της για να αποφευχθούν περιπλοκές ανάλογες με εκείνες της τροπολογίας Παππά, που υποχρέωσε την κυβέρνηση σε δεινή πολιτική ήττα. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ, αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ήταν ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ρύθμιση για προσωρινές άδειες σε όποιον επιθυμεί να εκπέμπει τηλεοπτικό σήμα, ενώ από τον πρωθυπουργό είχε ζητηθεί να είναι μέχρι χθες έτοιμη η σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προωθηθεί άμεσα, ει δυνατόν και εντός της χθεσινής ημέρας, στη Βουλή.

Επικοινωνιακά κριτήρια

Η ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία ενδεχομένως να επισημάνθηκε μετά και την όχι και τόσο αίσια εξέλιξη της επιλογής Πολύδωρα, η οποία είναι σαφές ότι έγινε με κριτήρια πρωτίστως τακτικής και επικοινωνιακά. Με κεντρική επιδίωξη να αλλάξουν την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, η οποία μετά την απόφαση του ΣτΕ επικεντρώνεται στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης, που επέφερε πολιτική ήττα σε ένα θέμα κορυφαίας σημασίας για την ίδια, στο Μαξίμου κατέληξαν στη συγκεκριμένη επιλογή γνωρίζοντας ότι θα προκαλέσει συζητήσεις και, ταυτόχρονα, επενδύοντας σε στρατηγικό μπλακ άουτ της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι μιας κυβερνητικής πρότασης για προερχόμενο από τις τάξεις της υποψήφιο. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Η άμεση, απόλυτη και κατηγορηματική άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στην υποψηφιότητα Πολύδωρα, με την ξεκάθαρη θέση ότι «δεν πληροί τα κριτήρια» για την προτεινόμενη θέση, σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις και τον αιφνιδιασμό στις τάξεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε ότι ο ελιγμός δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Η αμηχανία πολλών κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στο να υπερασπιστούν τη συγκεκριμένη επιλογή ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής, ενώ από τις αντιδράσεις αρκετών εξ αυτών κατέστη σαφές ότι η απόφαση ελήφθη σε πολύ στενό κύκλο. Οι βουλευτές Χρ. Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου και Αννέτα Καββαδία εξέφρασαν τις ενστάσεις τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή