Το παρασκήνιο της επιλογής του Β. Πολύδωρα

Το παρασκήνιο της επιλογής του Β. Πολύδωρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μεγάλος αιφνιδιασμός ακόμη και για σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ ή και προσπάθεια «στριμώγματος» της Ν.Δ. χαρακτηρίστηκε η πρωθυπουργική επιλογή, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, να καλέσει στο Μαξίμου τον πρώην υπουργό, πρώην πρόεδρο της Βουλής –έστω και για ελάχιστο χρονικό διάστημα– αλλά και διαγραφέντα προ ολίγων ετών από τη Ν.Δ. Βύρωνα Πολύδωρα, ώστε να τον αναδείξει ως κυβερνητικά προτεινόμενο για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ.

Ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη, τελευταία πριν από τη χθεσινή, συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε διαφανεί μια άτυπη συμφωνία των περισσοτέρων κομμάτων στην τότε πρόταση του κ. Ν. Βούτση ως προς τα πρόσωπα για τη σύνθεση του ΕΣΡ, ελάχιστοι ήταν εκείνοι οι οποίοι ανέμεναν κάποιες σημαντικές αλλαγές. Υπό αυτό το πρίσμα, η κίνηση του Σαββάτου χαρακτηρίστηκε «αιφνιδιασμός». Σχόλιο κυβερνητικής πηγής εκείνο το πρωί, πριν δηλαδή από τη συνάντηση στο Μαξίμου, ανέφερε πως θα υπήρχε μια πρόταση για πρόσωπο που η αξιωματική αντιπολίτευση «δύσκολα μπορεί να αρνηθεί».

Ωστόσο, όχι μόνο η Ν.Δ., αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιδρώντας στην εν λόγω πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τοποθετήθηκαν αρνητικά. Δηλώσεις και ανακοινώσεις επέκριναν την κυβέρνηση για την τακτική της. Ενας νέος κύκλος μετωπικών αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης άνοιγε.

Στο επίκεντρο βρέθηκε, εκτός όλων των άλλων, και το γεγονός ότι η πρόταση έγινε από τον πρωθυπουργό, κατά παραβίαση των θεσμικώς προβλεπομένων, αφού αρμόδιος για μια τέτοια πρόταση είναι ο πρόεδρος της Βουλής. Ο κ. Ν. Βούτσης, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις, προέβη σε δήλωση από το Κοινοβούλιο, μέσω της οποίας «επισημοποίησε» θεσμικά τη «νέα» πρόταση: «Από σήμερα σας λέω ότι η πρότασή μου θα έχει ως επικεφαλής για πρόεδρο τον κ. Βύρωνα Πολύδωρα».

Ο υποψήφιος, πάντως, ήδη εξελθών του Μαξίμου, είχε προβεί σε δηλώσεις, λέγοντας ότι στόχος του θα είναι να συμβάλει στη θεσμική και νομική εξομάλυνση του ζητήματος με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ο κ. Πολύδωρας θα προκαλέσει νέο κύμα δηλώσεων, σχολίων και ανακοινώσεων μετά και τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ την Κυριακή.

Χθες το πρωί, στην αφετηρία μιας φορτισμένης ημέρας, καθώς ήταν προγραμματισμένο να συγκληθεί η Διάσκεψη των Προέδρων για να εξεταστεί η κυβερνητική πρόταση, δίχως προηγουμένως να υπάρξει οποιαδήποτε ανακοίνωση, ο προταθείς για πρόεδρος του ΕΣΡ εισήλθε στο Κοινοβούλιο για συνάντηση με τον κ. Ν. Βούτση. Μετά το τέλος της, ο κ. Πολύδωρας σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους και σε ερωτήσεις εάν υπάρχει θέμα να μην είναι υποψήφιος μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που είχε μεσολαβήσει, απάντησε δηλώνοντας παρών στην εξελισσόμενη διαδικασία: «Εγώ θα τιμήσω την τιμή που μου έκαναν». Αργότερα, ο κ. Βούτσης –στη Διάσκεψη των Προέδρων, όπως είναι πλέον γνωστό– ανακοίνωνε ουσιαστικά ότι ο «μιας ημέρας πρόεδρος της Βουλής» είναι απλώς και «δύο ημερών υποψήφιος πρόεδρος του ΕΣΡ», καθώς άλλαξε την πρόταση της πλειοψηφίας αφαιρώντας το όνομα του κ. Πολύδωρα από αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή