Πυρά ΠΟΣΔΕΠ κατά κυβέρνησης για μεταπτυχιακά και μισθολογικά

Πυρά ΠΟΣΔΕΠ κατά κυβέρνησης για μεταπτυχιακά και μισθολογικά

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τόνους κατά της κυβέρνησης υψώνει η ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ, σε σειρά θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο. Ειδικότερα, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ότι το ν/σ για τα μεταπτυχιακά προγράμματα ουσιαστικά καταργεί την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων όσον αφορά στη δυνατότητα να αποφασίζουν για την ίδρυση και λειτουργία των μεταπτυχιακών τους. «Θέτει αυστηρούς, ισοπεδωτικούς και αυθαίρετους αριθμητικούς περιορισμούς στη διαδικασία ίδρυσης ενός μεταπτυχιακού προγράμματος αλλά και σε πολλές πτυχές λειτουργίας του (π.χ. ύψος των “τελών εγγραφής”, προέλευση των διδασκόντων, κατανομή των εξόδων)», λέει η ΠΟΣΔΕΠ και για το κρίσιμο θέμα των τελών εγγραφής (η ΠΟΣΔΕΠ τα θεωρεί δίδακτρα) που θα πληρώνουν οι φοιτητές αναφέρει ότι «θα μπορούσε να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση προς την κατεύθυνση να υπάρξει κάποιο όριο στο ύψος των “τελών εγγραφής”, δηλαδή των διδάκτρων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υπερβολικού και αδικαιολόγητου κόστους για τους φοιτητές. Ομως το όριο δεν πρέπει να είναι οριζόντιο και αυθαίρετο αλλά να ρυθμίζεται με αντικειμενικό τρόπο με βάση οικονομικοτεχνική μελέτη».

Για τα μισθολογικά ζητήματα, η Εκτελεστική Γραμματεία υπενθυμίζει ότι «έχουν περάσει δύο χρόνια από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των αποδοχών των πανεπιστημιακών και η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί τη συνταγματική της υποχρέωση για τη συμμόρφωσή της με αυτή». Η ΠΟΣΔΕΠ λέει ότι οι αποδοχές των πανεπιστημιακών υπέστησαν οριζόντιες περικοπές 40% την περίοδο 2010-13 και δεν αποκαταστάθηκαν πλήρως ή μερικώς, όπως συνέβη με αποδοχές άλλων ειδικών μισθολογίων. Μάλιστα, συνδέει τις αμοιβές των πανεπιστημιακών με τη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό.

Τέλος, ζητεί διορισμούς πανεπιστημιακών και τάσσεται κατά εμβαλωματικών λύσεων, όπως χαρακτηρίζει προτάσεις της κυβέρνησης για κατάληψη θέσεων πανεπιστημιακών από βοηθητικό προσωπικό που υπηρετεί στα ΑΕΙ και έχει διδακτορικό τίτλο ή για επιστροφή των ομοτίμων καθηγητών στα αμφιθέατρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή