«Η Χ.Α. ανέλαβε πληρωμένο συμβόλαιο»

«Η Χ.Α. ανέλαβε πληρωμένο συμβόλαιο»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργανωμένο σχέδιο με στόχο τα στελέχη του ΠΑΜΕ που είχαν συνδικαλιστική –και όχι μόνον– δράση στην ευρύτερη περιοχή του Περάματος και της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, εξυπηρετούσε η επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, που εκδηλώθηκε με δριμύτητα λίγες μόλις ημέρες πριν από τη δολοφονία Φύσσα.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του συνδικάτου μετάλλου Αττικής που ήταν παρών και ένας από τους αποδέκτες της επίθεσης της Χ.Α., κατέθεσε χθες λεπτομέρειες στο δικαστήριο, μιλώντας ευθέως για σχέδιο και για ναζιστικές μεθόδους. Η φονική επίθεση έγινε, όπως κατέθεσε, τον Σεπτέμβριο του 2013 και σε αυτήν μετείχαν περί τα 50 άτομα που κρατούσαν ρόπαλα, στειλιάρια, πέτρες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά ο ίδιος και άλλοι εννέα συνάδελφοί του. Ο μάρτυρας αναγνώρισε στο δικαστήριο ως μετέχοντες στην επίθεση δύο από τους κατηγορουμένους, τον Αναστάσιο Πανταζή και τον Χρήστο Χατζηδάκη ως επικεφαλής του τάγματος εφόδου της Χ.Α. και τον Κυριάκο Αντωνακόπουλο ως μέλος της ομάδος που, όπως είπε, κρατούσε «ρόπαλο με μεταλλική απόληξη». Εκανε λόγο για πληρωμένο συμβόλαιο, κατονομάζοντας μεγαλοεργολάβους της Ζώνης ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης, οι οποίοι, όπως είπε, «εδώ και χρόνια προσπαθούν να ρίξουν το κόστος εργασίας και δεν θέλουν να υπάρχει συνδικαλιστική δράση». Μάλιστα είπε πως πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία δεν μπορεί να αποκαλύψει «γιατί κινδυνεύει η ζωή του», του αποκάλυψε ένα ραντεβού στη Συγγρού –το 2012 λίγες ημέρες μετά την εκλογή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή– όπου «οι εργολάβοι συναντήθηκαν με τους Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη και Λαγό και τους ανέθεσαν να εξαφανιστούμε εμείς από το λιμάνι με κάθε τρόπο. Μάλιστα μου είπαν πως τους έδωσαν 300 με 400 χιλιάδες ευρώ μπροστά».

«Η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα που λειτουργεί στα πρότυπα των ναζί», είπε ο μάρτυρας και όταν επικαλέστηκε βίντεο όπου εμφανίζεται ο κατηγορούμενος Πατέλης να λέει «ό,τι κινείται σφάζεται» προκλήθηκε ένταση στη γεμάτη αίθουσα. Το κοινό από την πλευρά των θυμάτων άρχισε να χειροκροτεί, ενώ η πλευρά της Χ.Α. άρχισε να αποδοκιμάζει με γέλια και με προσφωνήσεις «Εαμοβούλγαροι», με αποτέλεσμα η δίκη να διακοπεί για λίγο.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, καταθέτοντας, είπε πως εκείνο το βράδυ είχε ραντεβού στο τέρμα Περάματος για να προπαγανδίσουν φεστιβάλ κάνοντας αφισοκόλληση. «Ημασταν περίπου 20 άτομα και ξεκινήσαμε με αυτοκίνητα και μηχανάκια στη λεωφόρο Δημοκρατίας προς Πειραιά. Από ένα μικρό δρομάκι εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά μας χωρίς κανένα θόρυβο περίπου 50 άτομα. Αρχισαν να φωνάζουν το όνομά μου και από ένστικτο όλοι έτρεξαν προς τα αυτοκίνητα. Εκείνοι έκαναν ημικύκλιο και εμείς ήμασταν εγκλωβισμένοι. Επικεφαλής ήταν οι Πανταζής και Χατζηδάκης. Εγώ τους γνώριζα, ήταν μπροστά… Μου είπαν με έντονο ύφος “εσείς τελειώσατε από το λιμάνι. Εμείς κάνουμε κουμάντο εδώ”» είπε ο μάρτυρας. Κρατούσαν στειλιάρια, ρόπαλα με καρφιά και λάμες, ένα πυροσβεστικό τσεκούρι. «Είδα πολλά ανήλικα παιδιά. Δεκαέξι χρόνων. Αυτοί κράταγαν πέτρες…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή