Σήμερα οι νέοι πρόεδροι για ΕΤΕ, Πειραιώς

Σήμερα οι νέοι πρόεδροι για ΕΤΕ, Πειραιώς

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομάδα εξελίξεων θα είναι η τρέχουσα για τις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο θα εκλέξει τον νέο πρόεδρο, καθώς και δύο νέα μέλη του Δ.Σ. Αντίθετα, νέα ολιγοήμερη παράταση φαίνεται πως έχει δοθεί για το θέμα του νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή Επιλογής της Εθνικής Τράπεζας που θα προτείνει τον νέο πρόεδρο, ενώ για αργά το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΤΧΣ, το οποίο πιθανότατα θα εξετάσει και θα εγκρίνει τους νέους προέδρους των δύο τραπεζών. Η Εθνική έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του δ.σ. μεθαύριο Τετάρτη όπου θα συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ.

Σημειώνεται ότι συγκροτήθηκε και η νέα διοικητική ομάδα του ΤΧΣ μετά τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ. Νέος διευθύνων σύμβουλος τοποθετήθηκε ο Βασίλης Κατσικιώτης, στέλεχος με μεγάλη εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα (Credit Suisse, Bank of America κ.α.), ο οποίος ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ, ενώ στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου τοποθετήθηκε ο γαλλικής καταγωγής Ερικ Τουρέ, στέλεχος και εταίρος της EY (πρώην Ernst & Young) στην Αθήνα. Eτσι τερματίζεται η μακρά μεταβατική περίοδος διοίκησης του ΤΧΣ, που τελούσε με προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο από τον περασμένο Αύγουστο, κάτι που ήταν απαραίτητο προκειμένου να μπορέσει το Ταμείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στην αποστολή του. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις συστημικές τράπεζες οφείλεται σε κάποιο βαθμό στη διοικητική αρρυθμία του ΤΧΣ.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις συστημικές τράπεζες νέος πρόεδρος της Πειραιώς, εκτός απροόπτου θα είναι ο Γιώργος Χατζηνικολάου, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ έχει εργαστεί στην ISDA, στη Merrill Lynch, στη UBS κ.α.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου εντείνονται οι προσπάθειες για την εξεύρεση κοινής λύσης την ύστατη στιγμή και την αποφυγή σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης, ενώ παραμένει ο κίνδυνος για μια δραστική επέμβαση των εποπτικών αρχών. Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς βρίσκεται με προσωρινή διοίκηση από τις 20 Ιανουαρίου 2016. Σε ό,τι αφορά την Εθνική, δύο είναι οι τελικοί υποψήφιοι για τη θέση του προέδρου. Ο Παναγιώτης Θωμόπουλος, πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρ. εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΧΣ και ο Δημήτρης Τσιτσιράγκος αντιπρόεδρος, με πολυετή εμπειρία σε διάφορες θέσεις, του IFC (International Finance Corporation).

Με την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στις συστημικές τράπεζες, διαδικασία που ξεκίνησε ουσιαστικά τον Νοέμβριο 2015, αλλά και στο ΤΧΣ, τερματίζεται μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας. Ετσι, οι νέες διοικήσεις σε τράπεζες αλλά και ΤΧΣ θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος: α) την ανάσχεση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ και εξακολουθούν να αυξάνονται και β) τη βελτίωση της ρευστότητας μέσω της προσέλκυσης καταθέσεων, οι οποίες βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι καταθέσεις νοικοκυριών-επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 420 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος Αυγούστου και διαμορφώθηκαν σε 123,47 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή