Μητσοτάκης: Μονόδρομος οι εκλογές

Μητσοτάκης: Μονόδρομος οι εκλογές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κανονικές συνθήκες, το Προεδρικό Μέγαρο θα ήταν το ιδανικό σκηνικό για να τεθεί αίτημα για εκλογές. Βέβαια, ούτε ο Προκόπης Παυλόπουλος ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αυτό δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της Ν.Δ. να θέσει επιτακτικά το αίτημά του για εκλογές με φόντο τις νεραντζιές της Ηρώδου Αττικού, παρότι το Μοσχάτο έσπευσε να διευκρινίσει ότι πρόθεση της Ν.Δ. δεν είναι να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο ζήτημα των εκλογών.

Εξάλλου, ουδείς πέρα από τους δύο συνομιλητές γνωρίζει τι ειπώθηκε στο τετ α τετ που είχαν για μία ώρα ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Παυλόπουλος και το οποίο περιστράφηκε, σύμφωνα με τη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ., γύρω από τη συζήτηση για την «κρίσιμη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα». Η προφανής, πάντως, διαπίστωση είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε δημόσια δήλωση. Είχε προηγηθεί η σχετική δημόσια παρότρυνση του κ. Μητσοτάκη, προφανώς κατόπιν συνεννόησης των δύο πλευρών. Πηγές της Ν.Δ. έλεγαν ότι η συνάντηση των δύο ανδρών, που δεν διατηρούν και τις θερμότερες σχέσεις, έγινε «σε καλό κλίμα». Στόχος του κ. Μητσοτάκη, άλλωστε, ήταν να θέσει και ενώπιον του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα το μείζον ζήτημα υπονόμευσης των θεσμών που εκτιμά ότι προκύπτει από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, οι οποίες, σύμφωνα με τη Ν.Δ., ξεπέρασαν κάθε όριο, υποδεικνύοντας σύγκρουση της εκτελεστικής με τη δικαστική εξουσία. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πρόσθεσε στο κάδρο και την πορεία της οικονομίας, για να καταλήξει ότι ο μόνος τρόπος για να βγει η χώρα από την κατάσταση «πολιτικής παρακμής» στην οποία έχει περιέλθει, είναι οι εκλογές. Πάντως, στην Πειραιώς δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι στη δήλωσή του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και ο κ. Παυλόπουλος έκανε αναφορά στην οικονομική και κοινωνική κρίση και στη «συνακόλουθη παρακμή».

Τα πρόσωπα έπονται των θεσμών (ειδικά εφόσον ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ), επιμένει η Ν.Δ. Αυτός είναι ο λόγος που παρότι το Σαββατοκύριακο διατυπώθηκαν σκέψεις και εισηγήσεις προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. ακόμη και να προτείνει πρόσωπο εγνωσμένου κύρους για τη θέση του προέδρου ή και του αντιπροέδρου του ΕΣΡ, αυτές εγκαταλείφθηκαν. Κι αυτό διότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να επιμείνει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η αποκατάσταση της θεσμικής τάξης. Η Ν.Δ. ζητεί την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά πριν μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Οπως το έθεσε ο διευθυντής Τύπου της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης (μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ), «είναι ζήτημα ουσίας, είναι ζήτημα πλουραλισμού, πολυφωνίας και δημοκρατίας. Υπάρχει μια απόφαση που είναι καθαρή. Εμείς δεν συζητάμε για μερεμέτια. Ζητάμε την πλήρη κατάργηση του νόμου Παππά». Σε κάθε περίπτωση, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. επαναλάμβαναν ότι η κυβερνητική πρόταση για προσωρινή αδειοδότηση αντιβαίνει τον πυρήνα της απόφασης του ΣτΕ περί συνταγματικότητας. Προσέθεταν δε ότι η Ν.Δ. θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει για πρόσωπα στη βάση της δικής της νομοθετικής πρότασης, τα βασικά σημεία της οποίας έδωσε στη δημοσιότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή