Ιταλία: «Είναι σαν να έσκασε βόμβα»

Ιταλία: «Είναι σαν να έσκασε βόμβα»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρότερη σεισμική δόνηση των τελευταίων 36 ετών στην Ιταλία τρομοκράτησε τους κατοίκους για τρίτη συνεχή φορά μέσα σε εννέα εβδομάδες και άφησε πίσω της σωρούς από χαλάσματα ακόμη και ιστορικών μνημείων, όπως μια εκκλησία 600 ετών.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της γείτονος χώρας ανακοίνωσε ότι, οι υλικές ζημιές που προκάλεσε η τελευταία επίσκεψη του Εγκέλαδου είναι εκτενείς, αλλά δεν καταγράφηκαν θάνατοι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό.

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Φαμπρίτσιο Κούρτσιο, περί τα είκοσι άτομα τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση της Κυριακής. Επίσης, πολλά κτίρια στα ιστορικά κέντρα των πόλεων της πληγείσας περιοχής είτε γκρεμίστηκαν είτε βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, ενώ υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση αλλά και την ύδρευση.

Ο σεισμός χτύπησε στις 07.40 (τοπική ώρα) και το επίκεντρό του ήταν 6 χλμ. βορείως της ορεινής πόλης Νόρτσια. Το μέγεθός του, σύμφωνα με το ιταλικό γεωδυναμικό ινστιτούτο, υπολογίζεται στους 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε ιταλική πρωτεύουσα, όπου μάλιστα ο υπόγειος σιδηρόδρομος τέθηκε προσωρινά εκτός λειτουργίας, αλλά και στη Βενετία. Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση μετά τον σεισμό με μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Νότια Ιταλία το 1980 σκοτώνοντας τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προχθεσινός σεισμός είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος που δεν ξεπερνούσε το ένα χιλιόμετρο.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένες περιοχές, αλλά και να μην εγκαταλείψει κανέναν, ούτε στις πιο απόμακρες κοινότητες, στην τύχη του. «Zούμε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, «αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον βαθύ πόνο που νιώθουμε, την κούραση και το στρες να μετατραπούν σε παραίτηση».

Ακόμη και μνημεία με σπουδαία ιστορική σημασία μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα από ερείπια. Η βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στη Νόρτσια, μια εκκλησία η οποία χρονολογείται στον 14ο αιώνα και που είχε οικοδομηθεί πάνω στο σημείο όπου γεννήθηκε ο καθολικός άγιος, μετατράπηκε σε χαλάσματα. «Είναι σαν να έσκασε στο σημείο βόμβα. Αρχίζουμε να απελπιζόμαστε. Οι σεισμοί είναι πολλοί και δεν αντέχουμε άλλο», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος της πόλης Πιερ Λουίτζι Αλταβίλα, ενώ πολλοί πιστοί και μοναχοί από τα γειτονικά μοναστήρια είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τα χαλάσματα της εκκλησίας και προσεύχονταν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μοναχοί του τάγματος των Βενεδικτίνων είχαν ζητήσει να συγκεντρωθούν περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αποκαταστήσουν φθορές που είχε υποστεί η εκκλησία από τους παλαιότερους σεισμούς.

Ο Τζουζέπε Πετσανέζι, δήμαρχος του Τολεντίνο, μιας μικρής πόλης στην περιοχή Μάρκε, που γειτονεύει με την περιοχή που επλήγη, τονίζει: «Ζούμε την πιο μαύρη ημέρα της ιστορίας μας. Οι ζημιές είναι εκτεταμένες και χιλιάδες κόσμου είναι στους δρόμους κλαίγοντας τρομοκρατημένοι. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα τελειώσουν γιατί οι άνθρωποι έχουν ψυχολογικώς λυγίσει».

Την ίδια περιοχή, αξίζει να σημειωθεί, είχαν πλήξει πριν από μερικές ημέρες δύο σεισμοί με μέγεθος 5,5 και 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ πριν από εννέα εβδομάδες, στις 24 Αυγούστου, τριακόσια άτομα σκοτώθηκαν ύστερα από ισχυρό σεισμό που έπληξε το θέρετρο Αματρίτσε. Ο πύργος της πόλης που χρονολογείτο στον 13ο αιώνα είχε καταφέρει να στηθεί όρθιος μετά τον ισχυρό σεισμό του Αυγούστου, αλλά κατέρρευσε από τη δόνηση της Κυριακής.

Αιτήματα βοήθειας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ιταλικής υπηρεσίας Πολιτική Προστασίας, δεκαπέντε χιλιάδες άτομα αιτήθηκαν βοήθεια και έχουν βρει κατάλυμα σε ξενοδοχεία και καταφύγια, ενώ οι υπεύθυνοι αναμένουν ο αριθμός τους να αυξηθεί, καθώς στον αριθμό αυτόν δεν προσμετρώνται και όσοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους ή άλλοι που τελικά θα χρειαστούν να ζητήσουν βοήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή