Προκλήσεις τραπεζών χαμηλά κέρδη, «κόκκινα» δάνεια και ρευστότητα

Προκλήσεις τραπεζών χαμηλά κέρδη, «κόκκινα» δάνεια και ρευστότητα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χαμηλή κερδοφορία, τη στενότητα ρευστότητας και το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ξεχώρισε ως τις τρεις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εγχώριες τράπεζες, ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank Νικόλαος Καραμούζης. Μιλώντας σε εκδήλωση του LSE στο Λονδίνο, ο κ. Καραμούζης υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για να μπορέσουν οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις παραπάνω προκλήσεις είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και να επανέλθει σε αναπτυξιακή πορεία η ελληνική οικονομία. «Κατά τη γνώμη μου», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Eurobank, «η ισχύς και η ευρωστία της οικονομίας μεσοπρόθεσμα θα καθορίσουν την κατάσταση των τραπεζών και κατ’ επέκταση της ικανότητάς τους να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη».

Ο κ. Καραμούζης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση και την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Οπως υπογράμμισε, η Ελλάδα πρέπει να δώσει έμφαση και να επιταχύνει την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της ανάπτυξης «δικής μας στρατηγικής για την ανάπτυξη, η οποία θα πρέπει να απολαμβάνει ευρύτερη πολιτική, οικονομική και κοινωνική υποστήριξη». Το σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην απελευθέρωση των αγορών, στην ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων, εξαγωγών και έργων υποδομής, στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος, στη διαπραγμάτευση ενός χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή μείωση βασικών φορολογικών συντελεστών, στην άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και στον εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή