Η Gazprom προχωρεί σε απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στους ιδιώτες

Η Gazprom προχωρεί σε απευθείας πωλήσεις φυσικού αερίου στους ιδιώτες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη ανατροπή της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου και του ρόλου της ΔΕΠΑ σε αυτήν οδηγεί η πώληση για πρώτη φορά φυσικού αερίου από την Gazprom σε εταιρείες πέραν της ΔΕΠΑ. Η ρωσική εταιρεία που μέχρι σήμερα προμήθευε κατ’ αποκλειστικότητα με αέριο τη ΔΕΠΑ, με την οποία διατηρεί σύμβαση για συγκεκριμένες ποσότητες και με ρήτρες take or pay μέχρι το 2026, έχει ήδη προχωρήσει σε πωλήσεις φυσικού αερίου στην Προμηθέας Γκας, εταιρεία στην οποία συμμετέχει σε ποσοστό 50%-50% με τον όμιλο Κοπελούζου, η οποία με τη σειρά της διασφάλισε δύο εγχώριους πελάτες ηλεκτροπαραγωγούς και συγκεκριμένα την Ηρων Θερμοηλεκτρική (όμιλος ΤΕΡΝΑ) και την Elpedison (ΕΛΠΕ, Εdison και Ελληνική Τεχνοδομική).

Η Elpedison αρχίζει να παραλαμβάνει τις πρώτες ποσότητες από σήμερα (5.000 μεγαβατώρες), ενώ η Ηρων Θερμοηλεκτρική παραλαμβάνει αντίστοιχη ποσότητα εδώ και ένα μήνα περίπου. Το αέριο παραδίδεται από την Gazprom στην Προμηθέας Γκας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, απ’ όπου και το παραλαμβάνουν απευθείας οι δύο ηλεκτροπαραγωγοί. Η τιμή που διασφάλισαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στηρίζεται σε τύπο με βασική παράμετρο την τιμή του αργού πετρελαίου και αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερη κατά 50 σεντς από αυτή που πουλάει η ΔΕΠΑ. Η Προμηθέας Γκας φέρεται να μπαίνει δυναμικά στην αγορά της χονδρικής που άνοιξε από τον περασμένο Ιούλιο η εταιρεία Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη, φέρνοντας από τότε και σταδιακά μέχρι σήμερα φυσικό αέριο από τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό από ξένη εταιρεία, όχι όμως την Gazprom. Το ενδιαφέρον σε αυτή την εξέλιξη είναι η απόφαση της Gazprom, βασικού προμηθευτή της ΔΕΠΑ, να ανατρέψει μια άτυπη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, αποκλειστικής προμήθειας φυσικού αερίου στη ΔΕΠΑ, κίνηση που ερμηνεύεται από πολλούς ως αντιπερισπασμός της Ρωσίας στη στροφή της Ελλάδας προς τις ΗΠΑ και τα σχέδια για ανάπτυξη LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η απόφαση προμήθειας σε τρίτη εταιρεία ενισχύει τον ανταγωνισμό στην εσωτερική αγορά αερίου, αποσταθεροποιώντας ωστόσο πλήρως το ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο λειτουργούσε μέχρι τώρα η ΔΕΠΑ. Πέρα από την απώλεια μεριδίων αγοράς, η ΔΕΠΑ θα βρεθεί αντιμέτωπη και με τις ρήτρες take or pay για ποσότητες που έχει συμβολαιοποιήσει, αλλά δεν θα μπορεί να διαθέσει, ενώ επιπλέον το πορτφόλιο φυσικού αερίου της, το οποίο σε ποσοστό 65% σήμερα στηρίζεται στο φθηνό ρωσικό αέριο, θα γίνει ακριβό και σίγουρα ακριβότερο από των ανταγωνιστών της.

Αυτή τη στιγμή η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το 65% του αερίου από την Gazprom, το 17% από τη Sonatrach (Αλγερία) και το 18% από την Bottas σε αυξημένη τιμή μετά και την απόφαση της Διαιτησίας υπέρ της τουρκικής εταιρείας. Η εξέλιξη αναμένεται να επηρεάσει και την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ, η οποία έχει υπογράψει μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας με τη ΔΕΠΑ (λήγει το 2020) και δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογής προμηθευτή, όπως οι ανταγωνιστές της στην ηλεκτροπαραγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή