Το Αμύνης στο στόχαστρο των δανειστών

Το Αμύνης στο στόχαστρο των δανειστών

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Αθήνας – δανειστών, οι τελευταίοι άσκησαν έντονη κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι το υπουργείο Αμυνας δεν προχώρησε στη συμφωνημένη περικοπή των 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι θεσμοί «βλέπουν» δημοσιονομικό κενό για το 2017. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν το πρόβλημα. Γι’ αυτό και χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ.) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχαν συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Δημήτρη Βίτσα. Τα δύο υπουργεία έχουν, επίσης, μπροστά τους και το θέμα των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος απουσίαζε και απομένει να δούμε αν θα συμφωνήσει με τα όσα συζητήθηκαν στη χθεσινή συνάντηση.

Ως θετικό γεγονός για τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αξιολογεί η Moody’s την ολοκλήρωση της πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Apollo Investment Holdco SARL. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα έναντι 299 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, η πώληση του Αστέρα αποδεσμεύει την ΕΤΕ από μη τραπεζικές δραστηριότητες, βελτιώνοντας τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή βάση της. Σύμφωνα με τη Moody’s, με την πώληση ενισχύεται κατά 46 μονάδες βάσης ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) της ΕΤΕ, ο οποίος διαμορφώνεται στο 22,1% και θα της επιτρέψει να περιορίσει περαιτέρω την εξάρτησή της από τον ELA.

Από μελέτες άλλο τίποτα…

Στο πιο σύντομο ανέκδοτο έχουν καταντήσει οι «μελέτες για το FTTH» στο υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για τις μελέτες που αφορούν τις εγκαταστάσεις οπτικών ινών, που θα φτάνουν μέχρι τα σπίτια των Ελλήνων καταναλωτών (fiber to the home). Η πρώτη μελέτη έγινε το 2008 και κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ. Τώρα, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προκηρύσσει άλλη μία μελέτη, την τέταρτη –αν όχι την πέμπτη– κατά σειρά. Αυτήν τη φορά το προϋπολογιζόμενο τίμημα ανέρχεται σε 60.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση έχει στόχο να «προχωρήσει» την επένδυση, αλλά το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που ξεκινάει μια τέτοια μελέτη, «παγώνει» τις επενδύσεις της η αγορά.

Χρηματοδότηση μέσω χαμηλότοκων δανείων

Διορία έως τις 31 Ιανουαρίου 2017 έχουν οι επιχειρήσεις που θέλουν να λάβουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, για να υποβάλουν σχετική αίτηση στις τράπεζες. Η χρηματοδότηση αφορά χαμηλότοκα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ή επένδυση μέσω των δράσεων του ΕΤΕΑΝ, δηλαδή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας, και της Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας. Εκτός από τη δυνατότητα χαμηλότοκης δανειοδότησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν και από το «Ταμείο Εγγυοδοσίας», που στόχο έχει την παροχή εγγυήσεων έως και 80% σε επιχειρηματικά δάνεια για επενδύσεις ή κεφάλαια κίνησης.

Διημερίδα στη Νέα Υόρκη για τον ιατρικό τουρισμό

Ο τουρισμός υγείας είναι από τις πλέον αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σημαντική η πρωτοβουλία για τη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, με θέμα «Ο τουρισμός υγείας και οι ευοίωνες προοπτικές του». Σε παρέμβασή του στη διημερίδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση της τεράστιας αμερικανικής αγοράς, με τη συμβολή των 6.000 Ελλήνων γιατρών που βρίσκονται σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διημερίδα, ο παγκόσμιος τζίρος της αγοράς ιατρικού τουρισμού κυμαίνεται σε ετήσια βάση από 20 έως 30 δισ. δολάρια. Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 1,5 εκατ. Αμερικανοί επισκέφθηκαν άλλες χώρες για υπηρεσίες υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή