Ρώμη by locals

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το καφέ που χρεώνει με την ώρα μέχρι την πιο «ψαγμένη» πιτσαρία της πόλης, οι ανταποκριτές μας στην «Aιώνια Πόλη» έχουν να προτείνουν μέρη που δύσκολα θα βρείτε στους συμβατικούς τουριστικούς οδηγούς.

Zi’ Umberto

Piazza di S. Giovanni della

Malva 14

Tηλ. +39 6-5816646

Τρίτη-Κυριακή 12.30-15.30 και 19.30-23.30

Γεύμα: 20 ευρώ

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς πού θα φάει στη Ρώμη και ο λόγος είναι απλός: υπάρχουν εξαιρετικά εστιατόρια. Εγώ συνήθως επιλέγω με βάση τον συνδυασμό τοποθεσίας, σχέσης ποιότητας-τιμής και ατμόσφαιρας. Το Zi’ Umberto αριστεύει σε όλα! Βρίσκεται κοντά στην πλατεία Trilussa και την ωραία πεζογέφυρα Ponte Sisto, το μενού του διαθέτει τυπικά ιταλικά πιάτα, αλλά και ιδιαίτερες προτάσεις ημέρας, και το προσωπικό του είναι ευγενικό και εξυπηρετικό. Εχει πάντα κόσμο, οπότε καλό θα ήταν να κάνετε κράτηση, είτε για μεσημεριανό είτε για βραδινό. Τελειώστε το γεύμα σας με αμάρο ή λιμοντσέλο· θα σας φέρουν όλο το μπουκάλι!

– LIVIA HENGEL


Graffiti in via Ostiense

via Ostiense

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Από τον σταθμό του μετρό Πιραμίντε, περπατώντας κατά μήκος της οδού Οστιένσε, μέχρι τη μεγάλη γέφυρα θα δείτε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα γκράφιτι που υπάρχουν σε αυτή την πόλη. Αν έλειπαν αυτά τα πολύχρωμα έργα, θα ήταν μία ακόμη περιοχή έρημη όπου θα φοβόταν κανείς να περπατήσει. Αποτελεί, λοιπόν, παράδειγμα για το πώς η τέχνη μπορεί να αλλάξει την αντίληψή μας για ένα μέρος.

– DANIELA D’ AVANZO


Kokoro Shop

Via del Boschetto, 75

Τρίτη-Σάββατο 10.00-13.00 και 15.30-19.30

Ρούχα: από 30 ευρώ

Είναι ένα από τα αγαπημένα μου μαγαζιά στην πόλη, με τα ρούχα ενός πολύ ταλαντούχου σχεδιαστή μόδας. Επειδή είναι χειροποίητα, συχνά υπάρχουν διαθέσιμα μόνο σε ένα μέγεθος. Αν δεν είστε τυχεροί, ίσως μπορέσουν να τα προσαρμόσουν πάνω σας! Ο χώρος είναι ζεστός και άνετος, με ευγενικό προσωπικό, οπότε μη διστάσετε να τους ζητήσετε ό,τι χρειαστείτε, ακόμα και συμβουλές για το πώς να φορέσετε τα ρούχα τους. Είναι το ιδανικό μέρος για να αγοράσετε αυθεντική ιταλική μόδα σε καλές τιμές, αλλά απευθύνεται μόνο σε κορίτσια!

-DANIELA D’ AVANZO


AntiCafÉ Roma

Via Veio 4B

Tηλ. +39 6-70494442

Δευτέρα-Παρασκευή 09.00-23.00,

Σάββατο-Κυριακή 10.00-23.00

Πρώτη ώρα: 4 ευρώ

Η νέα τάση στα καφέ ήρθε και στη Ρώμη. Στο Anticafé πληρώνει κανείς για όση ώρα μείνει εκεί (4 € για την πρώτη ώρα και 3 € για τις επόμενες, με 30% έκπτωση για τους φοιτητές) και σε αυτή τη χρέωση συμπεριλαμβάνονται απεριόριστα ποτά, σνακ, γλυκά, πρόσβαση σε βιβλία, επιτραπέζια και WiFi. Χαλαρώστε στους καναπέδες του, μελετήστε, σερφάρετε ή εργαστείτε χρησιμοποιώντας τους εκτυπωτές, τα σκάνερ και τους προτζέκτορες. Μπορείτε, επίσης, να φέρετε δικό σας φαγητό και ποτό. Αν δεν σας φτάνουν αυτά, μάθετε ότι συχνά φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικά events κ.λπ.

– IVAN MARRA


CaffÉ Sant’Eustachio

Piazza Sant’Eustachio, 82

Tηλ. +39 6-68802048

Κυριακή-Πέμπτη 08.30-01.00,

Παρασκευή 08.30-01.30,

Σάββατο 08.30-02.00

Εσπρέσο: 1,30 ευρώ

Ο καλύτερος καφές στη Ρώμη! Πράγματι, είναι πολύ τουριστικό και θα το βρείτε σε όλους τους οδηγούς, αλλά υπάρχει λόγος. Βρίσκεται πίσω από το Πάνθεον από τη δεκαετία του 1930 και θα σας οδηγήσει μέχρι την πόρτα του η υπέροχη μυρωδιά του καφέ που πλημμυρίζει την περιοχή. Οι επιλογές είναι πολλές, από έναν κανονικό εσπρέσο έως τον διάσημο Gran Caffè με κρέμα. Θυμηθείτε ότι ο καφές έχει ήδη ζάχαρη, οπότε, αν τον θέλετε σκέτο, πρέπει να το ζητήσετε. Προτιμήστε το μπαρ, γιατί στα τραπεζάκια κοστίζει περισσότερο.

– IVAN MARRA


Pietralata Pizzeria di Quartiere

Via di Pietralata 146

Δευτέρα-Παρασκευή 20.00-02.00,

Σάββατο-Κυριακή 12.30-16.00 και 20.00-02.00

Πίτσα και ποτό: 20 ευρώ

Ανοιξε πριν από ένα χρόνο και εκτός από την πολύ καλή πίτσα που φτιάχνει, έχει και πολύ όμορφα vintage έπιπλα! Το μεσημέρι θα επιλέξετε το γεύμα σας από τον μπουφέ, όπου θα βρείτε πίτσες, κρύα πιάτα, τηγανητά, σαλάτες και γλυκά, ενώ το βράδυ το μενού σερβίρεται στα τραπέζια. Η ζύμη της πίτσας δεν είναι τόσο λεπτή όσο το απαιτεί η ρωμαϊκή παράδοση, είναι όμως πιο μαλακή και όλα τα υλικά προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς. Αν το παρακάνετε με το φαγητό, μια βόλτα στους γύρω δρόμους —είστε σε μία από τις πιο συναρπαστικές γειτονιές της πόλης— θα σας βοηθήσει να χωνέψετε!

– GIULIA RIVA


Cimitero della Parrochietta

Via del Casaletto 691

Παρασκευή-Τετάρτη 08.00-13.00 και 15.00-17.00

Εκτός από το νεκροταφείο Verano, που είναι ουσιαστικά ένα ανοιχτό μουσείο, και το νεκροταφείο των Προτεσταντών όπου έχουν ταφεί οι Αγγλοι ρομαντικοί ποιητές Keats και Selley, μου αρέσει αυτό το μικρό συμπαθητικό νεκροταφείο κάτω από τη γέφυρα της οδού Portuense. Δημιουργήθηκε το 1855, όταν έπειτα από μια επιδημία χολέρας χρειάστηκε να επεκταθεί το κοντινό νεκροταφείο. Είναι τόσο μικρό που μοιάζει σχεδόν με ιδιωτικό κήπο.

– GIULIA RIVA


Palombi

Piazza Testaccio 38-41

Tηλ. +39 6-5746122, 572 50185

Καθημερινά 16.30-01.00

Ποτήρι κρασί: 5 ευρώ

Οταν το ανακάλυψα, ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά! Το Palombi αλλάζει πρόσωπα στη διάρκεια της ημέρας και αυτό είναι ακόμη πιο συναρπαστικό: ντελικατέσεν, στέκι για κρασί ή μπίρα μέχρι το απόγευμα, εστιατόριο το βράδυ, με μία παρένθεση πριν από το δείπνο, όταν ανοίγει ο μπουφές για τα ορεκτικά (κρύα πιάτα, τυριά, λαχανικά, πάστα). Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από εμφιαλωμένες μπίρες, αλλά έχει επιλογές και σε κρασιά. Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να καθίσετε έξω. Εγώ προτιμώ το καλόγουστο εσωτερικό του, με τα μικρά δωμάτια και τα τραπέζια να ακουμπούν σχεδόν στα ράφια με τα μπουκάλια και τα τρόφιμα. Φροντίστε να κάνετε κράτηση.

– MIRKO FELIZIANI


CSOA ExSNIA

Via Prenestina 173

Η ιστορία του ξεκινάει τη δεκαετία του ’90, όταν οι κάτοικοι της περιοχής συσπειρώθηκαν για να σταματήσει η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της βιομηχανίας χημικών SNIA που στεγαζόταν εκεί —μαζί με μια μικρή λίμνη και ένα πάρκο— σε τεράστιο εμπορικό κέντρο. Κατόρθωσαν να αποτρέψουν το σχέδιο και σήμερα ο χώρος του είναι ένας από τους πιο όμορφους, «ζωντανούς» και δημιουργικούς χώρους της Ρώμης, αυτοδιαχειριζόμενος και ανοιχτός όλο το εικοσιτετράωρο. Εδώ έχω παρακολουθήσει μερικές από τις καλύτερες συναυλίες, ενώ στη λίμνη έχω περάσει αμέτρητες ώρες με τους φίλους μου. Οι χώροι διατίθενται σε θεατρικές ομάδες, λειτουργεί σταθμός φύλαξης παιδιών και «πανεπιστήμιο γλωσσών», όπου τα μαθήματα είναι ανοιχτά για όλους!

– MATTEO MUELLER-THIES


Black Market 

Via Panisperna 101

Tηλ. +39-3398227541

Καθημερινά 18.00-02.00

Κοκτέιλ: 8 ευρώ

Είμαι πιστή σε αυτό το μπαρ εδώ και χρόνια, επιστρέφω πάντα, «αιχμάλωτη» της χίπστερ-vintage αισθητικής του, της ευχάριστης μουσικής και της φιλικής ατμόσφαιρας, για νέες αναμνήσεις από όμορφες στιγμές χαλάρωσης με τους φίλους μου. Ο χώρος μοιάζει με μποέμικο σαλόνι, με αταίριαστους βελούδινους καναπέδες, δερμάτινες πολυθρόνες και επιτραπέζια φωτιστικά με χαρούμενες χάντρες να σκορπίζουν χαμηλό φως. Είναι πολύ δημοφιλές στους ντόπιους και οι θαμώνες γνωρίζονται μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα ετερώνυμο πλήθος από χαρούμενες φάτσες. Παρότι τόσο η ατμόσφαιρα όσο και τα ποτά είναι τέλεια, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει είναι η μουσική, είτε πρόκειται για playlist είτε για DJ, είτε για κάποια συναυλία (το εισιτήριο είναι περίπου 10 ευρώ).

– LIVIA HENGEL

Tο Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή