Αμερικανός αξιωματούχος σε Sabah: Βάσιμος ο ισχυρισμός για εμπλοκή Γκιουλέν στο πραξικόπημα

Αμερικανός αξιωματούχος σε Sabah: Βάσιμος ο ισχυρισμός για εμπλοκή Γκιουλέν στο πραξικόπημα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βάσιμος μπορεί να είναι ο ισχυρισμός για την εμπλοκή του δικτύου του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στη διοργάνωση της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με βάση δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Sabah.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε υπό καθεστώς ανωνυμίας, αν και είχε πραγματοποιήσει σχετική συνέντευξη Τύπου για τους δημοσιογράφους, ότι οι κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης κατά του Γκιουλέν μπορούν να αντιμετωπισθούν ως σοβαρές.

«Οι φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές οργανώσεις, τις οποίες έχει ιδρύσει ο Γκιουλέν, έχουν ύποπτη δομή και χρηματοδότηση, που ομοιάζει ιδιαίτερα με τους τρόπους που κινείται το οργανωμένο έγκλημα» για να πραγματοποιήσει το «ξέπλυμα» χρήματος, υποστήριξε ο αξιωματούχος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι οι μάλλον δεν πρόκειται για μία άκακη θρησκευτική κίνηση.

Η ενημέρωση των δημοσιογράφων πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την τουρκική Sabah μερικές ημέρες μετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγκ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Λορέτα Λιντς σε σχέση με την αίτηση έκδοσης του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία.

Ο Μποζντάγκ παραλλήλησε τον Γκιουλέν με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και προειδοποίησε την Ουάσιγκτον για τις επιπτώσεις μίας άρνησης στις διμερείς τους σχέσεις.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν ακόμη τα στοιχεία που έχει διαθέσει η Άγκυρα κατά του ιεροκήρυκα.

Ο Γκιουλέν διαμένει αυτοεξόριστος στην Πεσυλβάνια των ΗΠΑ για περισσότερα από 15 χρόνια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή