Καλαί: Eπεισόδια από τη συμπλοκή 100 περίπου ανήλικων προσφύγων

Καλαί: Eπεισόδια από τη συμπλοκή 100 περίπου ανήλικων προσφύγων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπλοκές ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης μεταξύ τουλάχιστον 100 ανήλικων προσφύγων στην ισοπεδωμένη πλέον «Ζούγκλα» του Καλαί, η διάλυση της οποίας ολοκληρώθηκε μεν χθες το βράδυ, αλλά στην περιοχή παραμένουν ασυνόδευτοι ανήλικοι οι οποίοι διαμένουν προσωρινά σε κοντέινερ του Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο συγκλίνουσες πηγές, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στα περίχωρα της «Ζούγκλας», γύρω στις 18.00 τοπική ώρα «ξέσπασε καβγάς στο νότιο τμήμα του καταυλισμού της στο Καλαί μεταξύ 100 και πλέον ανήλικων μεταναστών από την Ερυθραία και το Αφγανιστάν» σύμφωνα με την νομαρχία του Πα ντε Καλαί.

«Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης επενέβησαν αμέσως για να χωρίσουν τις δύο αντίπαλες ομάδες» διευκρίνισε αυτή η πηγή, προσθέτοντας ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας ενισχύθηκαν στους χώρους του Κέντρου Προσωρινής Υποδοχής» κι ότι θα παραμείνουν εκεί «καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής, σύμφωνα με την νομαρχία.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε κοντινή απόσταση από τον αυτοσχέδιο ναό στο νότιο τμήμα της Ζούγκλας, έκανε γνωστό ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή.

Η μικρή εκκλησία, όπως και δύο μικρά τεμένη, δεν έχουν γκρεμιστεί «προκειμένου να επιτραπεί στους ανήλικους που βρίσκονται στην περιοχή να προσέρχονται», επισήμανε η νομαρχία του Πα ντε Καλαί.

Χθες το βράδυ, ενάμιση χρόνο μετά την δημιουργία του καταυλισμού, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις διάλυσης της «Ζούγκλας», ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση πρέπει επιπλέον να διευθετήσει την τύχη των 1.500 ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που συνεχίζουν να ζουν εκεί.

Αύριο η μεταφορά των ανηλίκων

Οι γαλλικές αρχές θα ξεκινήσουν αύριο Τετάρτη την μεταφορά των 1.500 ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν προσωρινά σε κοντέινερ στο Καλαί προς κέντρα υποδοχής σε ολόκληρη την χώρα, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι.

«Οι ανήλικοι θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε κέντρα υποδοχής για ανήλικες σε ολόκληρη τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της ημέρας» δήλωσε ο Στεφάν Ντουβάλ, επικεφαλής του κρατικού κέντρου φιλοξενίας που έχει στηθεί με κοντέινερ πλοίων εντός του καταυλισμού, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Δεν θα υπάρξουν αναχωρήσεις προς τη Βρετανία σήμερα. Οι αιτήσεις θα εξετασθούν σε ένα μετέπειτα στάδιο».

Ένας δεύτερος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, εξήγησε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης θα διαρκέσει αρκετές ημέρες.

«Είναι περίπου 1.500 ανήλικοι που θα μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής όπου θα συναντηθούν με το προσωπικό από το (βρετανικό) Υπουργείο Εσωτερικών» επισήμανε ο αξιωματούχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή