Τουρκικά άρματα μάχης στα σύνορα με Ιράκ

Τουρκικά άρματα μάχης στα σύνορα με Ιράκ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ οι πιο προωθημένες δυνάμεις του ιρακινού στρατού έδιναν σκληρές μάχες με το Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.) στα ανατολικά όρια της Μοσούλης, η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στη νοτιοανατολική πόλη Σιλώπη, στα σύνορά της με τη Συρία και το Ιράκ.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Φικρί Ισίκ συνέδεσε ευθέως την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων της χώρας του με την εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης, ενισχύοντας τους διάχυτους φόβους για το ενδεχόμενο μονομερούς τουρκικής επέμβασης. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης έχει ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετη με οποιαδήποτε ανάμειξη της Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας τις δυνάμεις της που έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή Μπασίκα «στρατεύματα κατοχής».

Οπως κατέστησε σαφές ο Ισίκ, η κυβέρνησή του «δεν αισθάνεται υποχρεωμένη να περιμένει, πίσω από τα σύνορά της» τους μαχητές του εκτός νόμου κουρδικού κόμματος ΡΚΚ να διεισδύσουν στην οροσειρά Σιντζάρ, που χωρίζει το Ιράκ από τη Συρία.

Πέραν των Κούρδων, στο στόχαστρο των τουρκικών στρατευμάτων ενδέχεται να βρεθούν οι μαχητές των υποστηριζομένων από το Ιράν σιιτικών πολιτοφυλακών, που πολεμούν στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού του Ιράκ και αναπτύσσονται στην πόλη Ταλ Αφαρ. Η πόλη απέχει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη Σιλώπη και έχει στρατηγική σημασία, καθώς ο έλεγχός της από τις δυνάμεις που πολεμούν το Ι.Κ. θα εμποδίσει τους τζιχαντιστές να αναδιπλωθούν από τη Μοσούλη στη Ράκα της γειτονικής Συρίας, μετά την αναμενόμενη απελευθέρωση της ιρακινής πόλης. Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε προειδοποιήσει ότι η Αγκυρα θα ακολουθήσει «διαφορετικό δρόμο» αν οι σιιτικές πολιτοφυλακές «σκορπίσουν τον τρόμο στο Ταλ Αφαρ», μια πόλη με ισχυρή μειονότητα Τουρκμενίων. Το Ταλ Αφαρ απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα όρη Σιντζάρ, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της για τον τουρκικό στρατό, στον αγώνα του εναντίον των Κούρδων.

Στο μεταξύ, οι πιο προωθημένες δυνάμεις του ιρακινού στρατού είχαν φτάσει χθες σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από τον κυρίως οικιστικό ιστό της Μοσούλης, στο ανατολικό τμήμα της πόλης, όπου έδιναν μάχες με τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. Ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στην περιοχή, ενώ οι τζιχαντιστές ανατίναξαν κτίρια και τοίχους για να εμποδίσουν την προέλαση των εχθρών τους.

Σημειώνεται πάντως ότι η εμπροσθοφυλακή του ιρακινού στρατού εξακολουθεί να απέχει περί τα 10 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μοσούλης, γεγονός που προοιωνίζεται σκληρή και ενδεχομένως μακρόχρονη μάχη συνοικία τη συνοικία, τετράγωνο το τετράγωνο ή και σπίτι το σπίτι. Η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, που υποστηρίζουν από αέρος τον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά που συνεργάζονται μαζί του, εκτιμούν ότι το Ι.Κ. διαθέτει 4.500-7.500 μαχητές για την υπεράσπιση της Μοσούλης, εκ των οποίων γύρω στους 1.000 υπολογίζεται ότι είναι ξένοι. Στην πολιορκία της Μοσούλης συμμετέχουν περί τους 40.000 άνδρες του ιρακινού στρατού, των σιιτικών πολιτοφυλακών και των Κούρδων του βορείου Ιράκ.

Καταγγελίες ΟΗΕ

Καθώς η μάχη της Μοσούλης φαίνεται να μπαίνει στην πιο δύσκολη και αιματηρή φάση της, έντονη ανησυχία προκαλούν οι καταγγελίες του ΟΗΕ για τις αδίστακτες μεθόδους που χρησιμοποιεί το Ι.Κ. στην προσπάθειά του να αμυνθεί. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ραβίνα Σαμντασάνι, αποκάλυψε στη Γενεύη, ότι τζιχαντιστές εκτέλεσαν το περασμένο Σάββατο 40 πρώην μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας κοντά στη Μοσούλη και πέταξαν τα πτώματά τους στον ποταμό Τίγρη.

Επιπλέον, μαχητές του Ι.Κ. προσπάθησαν να μεταφέρουν γύρω στους 25.000 αμάχους από τα περίχωρα της Μοσούλης, πιθανότατα για να τους τοποθετήσουν σε στρατηγικής σημασίας σημεία, χρησιμοποιώντας τους ως ανθρώπινες ασπίδες. Πάντως, όπως ανέφερε η Ραβίνα Σαμντασάνι, τα αεροπλάνα του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται το Ι.Κ. εμπόδισαν τους τζιχαντιστές να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή