Μέχρι το τέλος του έτους οι προτάσεις του ESM για το ελληνικό χρέος

Μέχρι το τέλος του έτους οι προτάσεις του ESM για το ελληνικό χρέος

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία του ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν εντός του 2016 εξέφρασε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ επαναδιατύπωσε τις τρεις παρεμβάσεις που εξετάζονται για το ελληνικό χρέος στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. «Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ σε έγγραφό του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο με το οποίο ενημερώνει για την ατζέντα του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, περιγράφει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις για το ελληνικό χρέος. Ειδικότερα, κάνει λόγο για:

• Την αναδιαμόρφωση του προφίλ ωρίμανσης του ανεξόφλητου υπολοίπου των δανείων του EFSF που απομένουν από το δεύτερο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα.

• Τις παρεμβάσεις για να περιοριστεί ο επιτοκιακός κίνδυνος παρεμποδίζοντας την αύξηση των επιτοκίων για ένα μέρος των δανείων του EFSF πέρα από ένα σημείο. Πρόκειται για την κατάργηση της επιβάρυνσης ύψους 2% στο επιτόκιο για τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα για να εκτελέσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.

• Τις τεχνικές λεπτομέρειες των μέτρων για τη μείωση του επιτοκιακού κινδύνου, με τον ESM να εργάζεται σε μια πρόταση για τη χρονική στιγμή της εισαγωγής των μέτρων αυτών.

«Υπάρχει σε σημαντικό βαθμό συμφωνία», υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ αναφερόμενος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. «Δεν θα έχουμε μία ακριβή συμφωνία για το τι θα κάνουμε στα μέσα του 2018, αλλά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε πιθανόν αποφάσεις φέτος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, σημείωσε πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση, εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Πέραν αυτών, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το 2017, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. «Εχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή