«Μετακίνηση» της Ν.Δ. ζητεί η κυβέρνηση για τις άδειες

«Μετακίνηση» της Ν.Δ. ζητεί η κυβέρνηση για τις άδειες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θέμα απόλυτης προτεραιότητας έχει αναγάγει την επανασύσταση του ΕΣΡ η κυβέρνηση, προκειμένου να απεγκλωβιστεί η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών στον διαγωνισμό που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, στόχος της στρατηγικής που ακολουθεί το Μαξίμου είναι να επιρριφθεί η ευθύνη εξ ολοκλήρου στην πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα, με τη συμμετοχή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά, της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη και του διευθυντή Γραφείου του Πρωθυπουργού Δημ. Τζανακόπουλου. Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε για την προχθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Η τροπολογία με την οποία προβλέπεται αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά, το οποίο είχε μεταβιβάσει την ευθύνη για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης από το ΕΣΡ, πρόκειται να ψηφισθεί από τη Βουλή το απόγευμα της Πέμπτης και, ακολούθως, ανοίγει ο δρόμος για επανάληψη της Διάσκεψης των Προέδρων.

Οπως όλα δείχνουν, ο όρος «αναστολή» θα διατηρηθεί, παρά τις ενστάσεις της Ν.Δ. που ζήτησε την αντικατάστασή του με τον όρο «κατάργηση». Από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι καθώς έχει προκύψει σύγκλιση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού με την κυβέρνηση για την επανασύσταση του ΕΣΡ, η ευθύνη για την εξέλιξη της διαδικασίας βρίσκεται απολύτως στη Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό, μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να χαιρετίσουν την πρόταση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορισθεί πρόεδρος του ΕΣΡ ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κουτρομάνος, χαρακτηρίζοντας «θετικό το ότι η Ν.Δ. κάνει βήματα εκλογίκευσης και μπαίνει σε συζήτηση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, έστω και με καθυστέρηση μιας ημέρας». Αφήνεται δε να εννοηθεί ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα θα εξελιχθεί με βάση και τις προτάσεις των υπολοίπων κομμάτων και η τελική σύνθεση του νέου ΕΣΡ θα προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Οσον αφορά τη νομοθετική ρύθμιση για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών προσωρινά, μέχρι τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού, από το Μαξίμου δηλώνουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη Διάσκεψη Προέδρων και θα αξιολογηθούν μαζί με τα αποτελέσματα της νέας προσπάθειας επανασύστασης του ΕΣΡ.

Σκληρή στάση εταίρων

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξοι δηλώνουν στην κυβέρνηση ότι η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση παραμένει εφικτή μέχρι το τέλος του μήνα, το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, παρά τα μηνύματα που φθάνουν, όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν θέσει στο τραπέζι οι εταίροι και την περιγραφή ενός ιδιαίτερα απαιτητικού περιβάλλοντος, με αμφισβήτηση στοιχείων που η ελληνική πλευρά έδειχνε να θεωρεί δεδομένα. Από το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κάτι που να ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις και ότι «όπως σε κάθε γύρο, έτσι και τώρα, η πρώτη ανταλλαγή ιδεών και στοιχείων είναι αναγνωριστική και συνήθως όλα τα μέρη προσέρχονται με τις πιο προωθημένες θέσεις τους». Εκτιμούν δε ότι καλύτερη εικόνα όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις των εταίρων θα διαμορφωθεί μετά τον νέο γύρο συναντήσεων της επόμενης εβδομάδας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένει ότι η ενημέρωση από το υπ.Οικονομικών διαψεύδει τα απαισιόδοξα σενάρια και αποδίδει τη σκληρή στάση που αποτυπώνεται στις θέσεις των εταίρων ως μέρος της τακτικής που παγίως ακολουθούν στην αρχή κάθε διαπραγμάτευσης και η οποία στην πορεία εξομαλύνεται. Είναι θέμα ημερών να φανεί εάν η εκτίμηση αυτή θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Χθες, ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου των περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος είχε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό με ατζέντα το προσφυγικό, την κατανομή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ, τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στην κατασκευή του αγωγού Turkish Stream.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή