Σουλτς: Η Αγκυρα υπερέβη μία ακόμη «κόκκινη γραμμή»

Σουλτς: Η Αγκυρα υπερέβη μία ακόμη «κόκκινη γραμμή»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Βρυξελλών ότι η συνέχιση των διώξεων εναντίον του Τύπου θα σημάνει τον ενταφιασμό των τουρκικών ελπίδων για ένταξη στην Ε.Ε., ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή της, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Μία ημέρα νωρίτερα, οι διωκτικές αρχές είχαν συλλάβει 13 στελέχη της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της, με την κατηγορία ότι σχετίζονταν με τους Κούρδους αυτονομιστές του ΡΚΚ και με το δίκτυο του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Η απόπειρα φίμωσης της ιστορικής εφημερίδας –ιδρύθηκε από στενό συνεργάτη του Κεμάλ Ατατούρκ το 1924– προκάλεσε την έντονη καταδίκη από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τις συλλήψεις δημοσιογράφων ως «υπέρβαση μιας ακόμη κόκκινης γραμμής» από την πλευρά της Αγκυρας. Απευθυνόμενος στον κ. Σουλτς, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε, από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ: «Αδελφέ, δεν θα λάβουμε υπ’ όψιν τις γραμμές σου. Είναι το έθνος μας που χαράσσει την κόκκινη γραμμή για λογαριασμό μας. Τι σημασία έχουν οι δικές σου γραμμές; Θα σχεδιάσουμε τη δική μας γραμμή, πάνω από τη δική σου». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, που μεταδόθηκε σε ζωντανή σύνδεση από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, τόνισε ότι «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που μπορεί κανείς να της υπαγορεύσει γραμμή πλεύσης με απειλές και ομοβροντίες». Τέλος, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να εισηγηθεί στη Βουλή την επαναφορά της θανατικής ποινής, χωρίς ωστόσο το μέτρο αυτό να έχει αναδρομική ισχύ – κάτι που σημαίνει ότι δεν θα αφορά τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου.

Πλήθος πολιτών πραγματοποίησε ολονύκτια διαμαρτυρία για τις διώξεις εναντίον του Τύπου έξω από τα γραφεία της «Τζουμχουριέτ», παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Χθες, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν θα παραδοθούμε». Στο κύριο άρθρο της, διαβεβαιώνει το αναγνωστικό της κοινό ότι, παρά τη σύλληψη των στελεχών της, «θα συνεχίσει τον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία μέχρι τέλους». Σημειώνεται ότι στους συλληφθέντες δημοσιογράφους δεν επετράπη να επικοινωνήσουν με τους δικηγόρους τους, βάσει της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει μετά το στρατιωτικό κίνημα της 15ης Ιουλίου.

Στο στόχαστρο της τουρκικής Δικαιοσύνης βρίσκεται από χθες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης κάλεσε τον αρχηγό των κεμαλικών σε απολογία για προσβολή του γιου του Ερντογάν, Μπιλάλ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για δωροδοκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή